La gastritis és un tipus de malaltia que afecta directament el sistema digestiu i que ha de ser tractat com més aviat millor, per evitar la inflamació del revestiment de l'estómac. Per realitzar un bon tractament és important anar a un especialista que ens indiqui quina és la nostra afecció de forma concreta i no realitzar un autodiagnòstic.

Les persones que compten amb assistència mèdica privada, fins i tot els que tenen les assegurances de salut més barates, tenen incloses les cobertures en l'especialitat del gastroenteròleg. En cas de no tenir una assegurança de salut, pots fer ús d'un comparador d'assegurances per trobar pòlisses que compleixin amb les teves necessitats, a un preu raonable.

Hem parlat amb els experts de medlineplus per explicar-te què és la gastritis, com reconèixer-la, prevenir-la i tractar-la una vegada ha aparegut en el nostre organisme.

Què és la gastritis

La gastritis és un terme general que s'utilitza per parlar del conjunt de malalties que tenen a veure amb la inflamació del revestiment de l'estómac. Aquesta inflamació, en les seves ocasions més greus, pot arribar a generar una infecció bacteriana que provoca la majoria de les úlceres estomacals o per l'ús habitual de certs analgèsics.

Símptomes de la gastritis

La gastritis no sempre produeix símptomes identificables, però quan sí que ho fan es mostren d'aquesta manera:

  • Malestar o dolor en la part superior de l'abdomen (a l'altura de l'estómac). Es pot notar en forma de dolor punxant o amb ardors. Aquests símptomes poden tenir modificacions (agreujar-se o atenuar-se) en menjar.

  • Vòmits.

  • Nàusees.

  • Tenir una sensació de sacietat desmesurada després de menjar. Sobretot es nota en la part superior de l'abdomen.

Tipus de gastritis

El tractament per a la gastritis varia d'acord amb la causa de la malaltia i el tipus de gastritis a què ens enfrontem, però implica sempre canvis en els hàbits alimentaris. Aquests són els diferents tipus de gastritis que el metge pot diagnosticar-te si pateixes els símptomes anteriors:

  • Gastritis aguda: La gastritis aguda normalment és causada per la presència del bacteri Helicobacter pylori a l'estómac. Els símptomes que solen sorgir són: dolor a la boca de l'estómac, nàusees i vòmits, que normalment apareixen sobtadament.

  • Gastritis nerviosa: La gastritis nerviosa afecta principalment les dones i sorgeix en situacions d'irritabilitat, por, estrès i ansietat. Els símptomes que solen sorgir són similars als de la gastritis aguda: cremor a l'estómac, sensació d'estómac ple, eructes freqüents, nàusees i vòmits.

  • Gastritis crònica: La gastritis crònica es caracteritza per una durada prolongada dels símptomes de gastritis, amb un augment progressiu de la inflamació de la paret de l'estómac. Les tres etapes degeneratives són les següents: gastritis superficial o lleu, gastritis atròfica o moderada i atròfia gàstrica.

  • Gastritis enantematosa: La gastritis enantematosa és aquella que causa inflamació en una capa més profunda de la paret de l'estómac i acostuma a sorgir a causa de la infecció per bacteris, malalties autoimmunes, alcoholisme o l'ús freqüent de medicaments com aspirines o antiinflamatoris.

  • Gastritis eosinofílica: La gastritis eosinofílica es caracteritza per un augment de les cèl·lules immunes anomenades eosinòfils, els quals ataquen la paret de l'estómac, causant inflamació i símptomes com cremor d'estómac, nàusees i vòmits.

Intesti symbol

Com prevenir la gastritis

La gastritis es pot evitar en alguns casos mantenint una bona alimentació i seguint els següents consells:

  • Evita l'àcid acetilsalicílic.

  • Controla l'ús d'antiinflamatoris.

  • No consumeixis alcohol en excés.

  • Evita els aliments irritants, com els picants, fregits, àcids o grassos.

Remeis casolans habituals

Existeixen alguns remeis que tenen a veure amb l'alimentació. Pot ser que no tots serveixin per a tothom, per això és important que els vagis provant i escullis els que tenen uns millors resultats en el teu organisme:

  • Segueix una dieta antiinflamatòria, evitant aliments com el gluten, els aliments processats, els aliments àcids, els productes lactis, els aliments dolços, els aliments picants i l'alcohol.

  • Pren un suplement d'extracte d'all.

  • Prova amb els probiòtics que trobaràs als aliments com el iogurt, el kimchi, la kombucha, la col fermentada i el quefir.

  • Beu te verd amb mel de manuka.

  • Utilitza olis essencials.

  • Menja aliments més lleugers.

  • Evita fumar o utilitzar massa analgèsics.

  • Redueix l'estrès, a través de tècniques com el massatge, la meditació, el ioga o els exercicis de respiració.

Tractaments per a la gastritis

El tractament per a una patologia de gastritis, dependrà en gran manera de la causa que ha originat el malestar. El primer que es farà és evitar les substàncies o aliments que estan causant una inflamació a l'estómac. Si el metge el veu necessari, pot començar amb un tractament d'ingesta d'antibiòtics durant 2 setmanes.

En altres casos, els especialistes poden recomanar l'ús de medicaments per bloquejar la producció d'àcid i facilitar la curació, així com antiàcids que neutralitzen l'àcid estomacal. El metge també t'indicarà la millor dieta que pots seguir per no provocar més lesions en el teu sistema digestiu.

Ara ja saps què és la gastritis, quins símptomes mostra, com prevenir-la i de quina manera pots tractar-la. Si encara vols saber-ne més i posar solució a la gastritis, tens l'opció de contractar una assegurança de salut privada que pugui donar-te cita de forma immediata. Pots consultar Doctori, un comparador de segurs que t'ajudarà a trobar la pòlissa que millor s'adapti a les teves necessitats.