Podem dir-ho clar: Euskal Herria és la nació més antiga d’Europa. Fa més de 7.000 anys que els primers bascos, després d’un llarg viatge d’origen incert, es van establir als Pirineus. I l’extraordinària conservació de la traça d’aquelles pioneres i pioners —a través de la seva llengua, de la seva cosmogonia i de la seva cultura— ens transporta als remots orígens de la nostra civilització. Per aquest motiu, a ElNacional.cat hem volgut crear una experiència que mira de ser alguna cosa més que un simple viatge convencional: un viatge d’autor que vol ser una experiència immersiva en l’arca que custodia la tradició i la història de la nació basca. Una mena de “màquina del temps”, conduïda per Marc Pons, que ens permetrà recórrer tots els estadis culturals i tots els paisatges que han modelat la història d’Euskal Herria a partir d'aquest itinerari que us expliquem a continuació. Si ho prefereixes, també trobaràs tot el detall del viatge al final d'aquesta informació a través d'un PDF.

· Dia 1: Arribada a Donostia. Viatjarem en un tren Alvia des de Barcelona, soparem i ens allotjarem a l'Hotel Avenida (3*), situat al passeig d'Igeldo, molt a prop de la platja urbana d'Ondarreta, del barri d'El Antiguo i de l’escultura la Pinta del vent.

· Dia 2: Desplaçament fins a Baiona (ciutat on s’han trobat les cultures basca i occitana), plaça que es van disputar els regnes medievals francès i anglès. Al migdia anirem a Hondarribia (a 40 km de Baiona). Dinarem en un restaurant rural, en un baserri, del paratge de Jaizkibel. Visitarem la part històrica d'Hondarribia (s. XV), fortificacions, torres i muralles del s. XV-XVI. Tornem a Donostia (15 minuts de trajecte).

· Dia 3: Desplaçament fins a Zugarramurdi (50 km / 60 min. trajecte). Visitarem el museu de la Bruixeria i les Coves de les bruixes de Zugarramurdi. Coneixerem la cosmogonia ancestral del poble basc. (Ama Lur, Ilargia, Eguzki). Al migdia anirem a Elizondo (25 km de Zugarramurdi), el conjunt medieval més destacat de la vall de Baztan. Després de dinar, la ruta continua al poble d'Arizkun, per visitar el Museu Agot Santxotena.

· Dia 4: Gernika i costa basca del Cantàbric. Ens desplacem fins a Getaria (25 km / 25 minuts de trajecte), vila d’activitat pesquera, que conserva l’arquitectura històrica i tradicional dels pobles bascos de costa. Embarquem en un vaixell d’una empresa especialitzada en creuers per la costa, que ens conduirà al Flysch de Zumaia, la platja i el penya-segat més espectaculars de la mar Cantàbrica. En aquest creuer, en algunes èpoques de l’any, és possible l’albirament de cetacis. Ens apropem a Gernika (60 km / 60 minuts de trajecte), dinem en un restaurant del centre de la vila, visitem la Casa de Juntes (el Parlament històric) i el Gernikako Arbola (el roure de Gernika). A una hora prudencial tornem a Donostia (75 minuts de trajecte).

· Dia 5: La Rioja alabesa i Vitòria-Gasteiz. Ens desplacem a la vila de Laguardia (144 km / 120 minuts de trajecte). Visitem el conjunt monumental medieval més espectacular de la vall basca de l’Ebre. Durant la visita fem un tast de vi i formatge al celler més antic de la Rioja alabesa i un dels més antics d’Europa (segle XV). Al migdia ens apropem fins a Vitòria, capital política d’Euskadi (45 minuts de trajecte). Dinem en un restaurant de la part històrica; després, visitem la part històrica anomenada “la Almendra”, i la catedral (el temple, el campanar, el deambulatori). A una hora prudencial tornem a Donostia (75 minuts de trajecte).

· Dia 6: Retorn a Catalunya en tren Alvia. Sortim de Donostia al matí i arribem a Barcelona al migdia.

Un viatge a les arrels del nostre continent

Aquesta experiència, la primera organitzada per ElNacional.cat, fa un recorregut cronològic que s’inicia amb la descoberta de l’antiquíssima cosmogonia basca, que volia donar resposta a les tres grans preguntes que ens formulem des de l’inici de la nostra existència. D’on venim? Qui som? Cap a on anem? Aquest misteri, si bé no es revela, sí que es vol explicar a les Coves de la Bruixeria de Zugarramurdi, escenari, també, de les terribles persecucions contra les bruixes basques, quan, a principis del segle XVI, els poders civil i eclesiàstic hispànic i francès van fabricar la idea que la llengua i la cultura basques estaven inseparablement associades amb la bruixeria i l’ocultisme. Descobrirem que el món basc, durant mil·lennis, va estar presidit per la cultura del matriarcat, fins que l’evangelització de la societat basca, tardana però molt violenta (no es va iniciar fins al trencaaigües de l’any 1000 i no va culminar fins al segle XVIII) va fer l'impossible per empentar aquell món ancestral i igualitari a la paperera de la història. La descoberta de la cosmogonia basca, l’ànima que, des de l’alba dels temps, ha custodiat i ha projectat la cultura euskàrica, ens conduirà a una edat mitjana basca extraordinàriament singular. En aquest estadi, descobrirem que les basques i els bascos que van viure a cavall de l’any 1000 van seguir camins diferents.

Coves de Zugarramurdi. Font Turisme de Navarra
Coves de Zugarramurdi / Font: Turisme de Navarra

Un dels camins està representat per Elizondo, capital de la vall de Baztan, símbol de la conservació de les tradicions ancestrals i que, recentment, ha estat l’escenari on s’han rodat els exteriors d’una popular trilogia de misteri. Descobrirem Elizondo i descobrirem Arizkun, el poble que, durant segles, va acollir una important comunitat d’agots, els anomenats “pàries” del món basc i d’origen incert, que van patir una duríssima discriminació. Se’ls va privar de la propietat de la terra, i se’ls va obligar a viure a extramurs i a vestir amb un distintiu cosit a la roba que prefigurava la pota d’un ànec. També descobrirem la fabricació d’una voluntat de projecció territorial, a cavall de l’any 1000, que va conduir grups de pioneres i de pioners cap a la vall de l’Ebre. Descobrirem a Vitòria i a Laguardia, capital de la Rioja alabesa, el desplaçament d’una part del món tradicional basc d’economia ramadera (que havia vist transcórrer els segles entre les muntanyes pirinenques) cap a un món d’agricultura extensiva, de conreu de vinya a les terrasses de l’Ebre, i de fabricació i exportació de vi.

Geoparc de la costa basca. Font Turisme d'Euskadi
Geoparc de la costa basca / Font: Turisme d'Euskadi

I, parlant d’exportació, no passarem per alt el moment en què Euskal Herria s’obre, definitivament, al món. I no ho fa per terra. Si més no, principalment. Sinó que ho fa per mar, al segle XV i al llindar de l’edat moderna i dels grans viatges atlàntics. Navegarem per la costa basca, entre Getaria i Deba; i descobrirem els grans paratges naturals formats per penya-segats espectaculars, platges esculpides en la roca, i dunes i boscos que protegeixen les desembocadures dels rius. I entendrem per què el poble basc, des de l’inici de la seva història, va sentir aquella potent atracció per “Itsas” (la mar) i la necessitat de solcar-la. Descobrirem que els baleners bascos van ser, amb els vikings, els primers europeus que van posar els peus al Nou Continent. Tot i que aquells pioners mai van saber que havien assolit aquella fita. I ho descobrirem a Hondarribia i a Baiona, actual capital d’Iparralde (País Basc del Nord) i el gran port comercial basc dels segles XVI i XVII.

Baiona (Iparralde). Font Tourisme de Bayonne
Baiona (Iparralde) / Font: Tourisme de Bayonne

Baiona és una ciutat especial. Durant els darrers segles de l’edat mitjana (XIII a XV) va ser una possessió anglesa. I després (segles XVI-XVIII), va ser un dels principals ports colonials de França. I va ser la capital francesa del cacau i de l’elaboració de la xocolata. Per aquest motiu, passejar pels seus carrers és bussejar per aquella etapa de conflictes militars i de projectes comercials. Una ciutat construïda i policromada per anglesos i per francesos, per bascos i per occitans, per catòlics i per protestants. I coneixerem, també, Gernika, seu de la Casa de Juntes que acull l’arbre de Gernika, sota la capçada del qual, durant segles, els representants polítics de les valls basques es reunien per dirimir els grans afers del país. Allà, on l’antropòleg francès Lucien Bonaparte, al segle XIX, va proclamar que era “el santuari de la democràcia més perfecta del món”. I allà, també, descobrirem per què durant la Guerra Civil espanyola (1937), les forces aèries del règim nazi, aliat de l’exèrcit rebel franquista, hi van perpetrar el primer bombardeig per saturació de la història de l’aviació militar mundial.

Les condicions del viatge

El preu de l'experiència és de 1.495 € per persona en cas d'allotjar-se en una habitació doble (1.395 € si ets membre del Club ElNacional.cat). Es podrà gaudir del viatge en dos torns (el primer, del 27 de setembre al 2 d'octubre i el segon, del 4 d'octubre al 9 d'octubre). Les persones que s'allotgin sense acompanyant tindran un suplement de 290 € (també per als socis). Els preus inclouen les despeses de desplaçament, tant els bitllets de tren de Renfe en classe turista amb un tren Alvia com els trasllats amb autocar durant el viatge. També les cinc nits d'allotjament a l'Hotel Avenida de Donostia, de tres estrelles, amb esmorzar inclòs. L'experiència té un règim de mitja pensió, ja que inclou el dinar en diversos restaurants tradicionals i locals cada dia, però no inclou el sopar. Totes les experiències i visites del viatge estan cobertes: les entrades als museus o exposicions, el creuer Flysch de Zumaia i el tast de vins i formatges a Laguardia. A part, tots els participants disposaran d'assegurança de viatge i de cancel·lació per valor de 2.000 €, amb assegurança covid inclosa, excepte en l'inusual i hipotètic cas de tancament de fronteres. L'IVA està inclòs en tots els preus. El grup ha de ser de com a mínim 10 persones i com a màxim de 20. La data límit d'inscripció i pagament per gaudir de l'experiència en el primer torn (27 de setembre - 2 d'octubre) és el 19 d'agost, i el límit per al segon torn (4 d'octubre - 9 d'octubre) és el 9 de setembre. Per inscriure's cal enviar un correu electrònic especificant les dates escollides i el nombre de persones que volen participar en el viatge a experiencies@elnacional.cat i ens posarem en contacte amb tu. Ja estàs a punt per gaudir d'aquesta ruta per Euskal Herria?