Els vins de la DO Montsant són fruit d’una tradició centenària i dels coneixements acadèmics actuals. Són productes artesans, en els que la mà de l’home intervé en tot el procés d’elaboració, un procés que és resultat d’un equilibri irrenunciable entre el camp i el celler. A la DO Montsant hi conviuen des de grans cooperatives a iniciatives familiars, passant per cellers privats de diversa grandària. Sigui quina sigui la seva estructura empresarial i el seu volum de producció, tots comparteixen un mateix objectiu: elaborar vins de qualitat que parlin d’aquesta terra.

El que converteix un bon vi en un gran vi és la capacitat de transmetre d’on prové

do montsant

Paisatge de la DO Montsant

Una orografia singular

La DO Montsant està integrada per 17 municipis situats principalment a la comarca del Priorat i també a la de la Ribera d’Ebre, amb una superfície total de vinya d’unes 1800 Ha. El territori de DO Montsant està delimitat per un semicercle de muntanyes que, vist sobre un mapa, li confereixen una forma singular. 

Mapa DO Montsant

Pel nord, queda configurada per les serres de Montsant (que dona nom a la DO) i La Llena, que la connecten amb les frondoses Muntanyes de Prades. A l'est, els límits els marca la serralada prelitoral d’Argentera, la Mola de Colldejou i Llaberia, que ens anuncien la presència propera del mar. A la banda oposada, a ponent, trobem les serres de La Figuera i del Tormo. El paisatge que configuren aquestes serres ha estat entès sempre per la DO com a element d’identitat i com a valor cultural. En una zona eminentment agrícola, aquest paisatge forma part de la riquesa patrimonial que, des de sempre, ha estat considerat un dels béns més preuats pels viticultors i cellers que conformen la DO.

Les vinyes es troben entre els 50 metres sobre el nivell del mar, en les zones més baixes, i els 700 metres, en les zones més elevades

Serra del Montsant, Tarragona

Al sud, el territori es torna més obert vers el riu Ebre, on s’encaminen els rius Siurana i Montsant, que junt amb la riera de Capçanes són els cursos d’aigua que reguen el territori. L’orografia de la DO Montsant és variada, accidentada i abrupta en general, tot i que es torna suau en algunes zones, especialment cap al sud. 

Un paisatge ben explotat és sinònim de feina ben feta, de qualitat i de sostenibilitat. I precisament aquests són els valors que defineixen els vins de la DO Montsant, a on el model agrícola sap harmonitzar la tradició agrària mediterrània amb la innovació i la creativitat per a crear un projecte de futur.

Varietats de raïm Històriques i Predominants

Els vins negres són els més comuns a la DO Montsant. Més del 90% de la seva producció correspon a varietats negres. Tot i això, la DO també produeix varietats de raïm blanques. Les quatre varietats considerades històriques i predominants són en el cas de les negres la garnatxa negra i la carinyena, i en el cas de les blanques es tracta de la garnatxa blanca i el macabeu. A continuació us fem una pinzellada sobre les característiques de cadascuna d'elles. 

Negres

Garnatxa Negra: Varietat ben adaptada a la calor i la sequera. De perfil aromàtic molt sensual, produeix vins de gran complexitat i ben estructurats. Les notes de fruits negres madurs, prunes, confitura, balsàmics i especiats són propis de la Garnatxa Negra. 

Carinyena: També coneguda a la zona com a Samsó, és una varietat relativament productiva que requereix insolació per madurar adequadament. Els vins de Carinyena presenten una pigmentació accentuada i són aromàticament molt intensos i de grau moderat, alhora que gaudeixen d’una excel·lent acidesa. En boca, es mostren lleugerament astringents i molt elegants.

vins negres - do montsant

Blanques

Garnatxa Blanca: Varietat ben adaptada a climatologies càlides, de fruit molt sucós i aromàtic, de la qual se n’elaboren vins blancs amb personalitat i gran capacitat gustativa. Els vins de garnatxa blanca gaudeixen de bona acidesa i equilibri, siguin joves o envellits en barrica. Les aromes de mel i sotabosc i la sedositat en boca són propis de la garnatxa blanca.

Macabeu: Varietat de raïms grans, de pell fina i de color groc daurat. De bona maduració i concentració de sucres. Produeix vins secs, frescos i equilibrats. Són propis del Macabeu les aromes afruitades de poma i fruites blanques. Es consumeixen joves i, en molts casos, s’utilitzen per fer cupatges amb garnatxa blanca.

vins blancs - generalitat

Aquestes varietats històriques i autòctones són les que s’adapten millor al territori i les que doten de singularitat a la DO Montsant dins el panorama vitivinícola mundial. Tot i això, a la DO Montsant hi podem trobar vins elaborats amb chardonnay, moscatell, pansal, parellada, cabernet sauvignon, garnatxa peluda, merlot, monastrell, picapoll negre, syrah i ull de llebre.

La crítica especialitzada confirma el "valor a l'alça"

The New York Times parla de Montsant com una DO “que s’ha reinventat, amb nous productors que han saltat a la palestra mundial”. La Guía Peñín, la guia més important d’Espanya, diu que “és la DO amb major creixement qualitatiu de Catalunya, una DO en la qual tots els cellers han sabut treballar bé, fins al punt que es pot parlar d’un concepte de marca Montsant”. O per exemple, La Guia de Vins, referent de la crítica a Catalunya, també enalteix la DO i escriu que “Montsant és l’avantguarda d’una manera de fer vi que amb el temps s’ha consolidat com una opció en si mateixa”.

Els elogis de la crítica especialitzada tenen el seu reflex en els consumidors. Avui dia, els vins de Montsant es troben a les taules d’una quarantena de països, principalment a Alemanya i els Estats Units. Gairebé la meitat dels vins que s’elaboren a Montsant es destina a l’exportació.

Mercat exterior DO MontsantDiversitat de cellers i un objectiu comú

Com sempre, per conèixer millor una DO, la millor opció és visitar-la i gaudir d'experiències úniques al territori. A la DO Montsant conviuen les grans cooperatives agrícoles amb els cellers particulars, molts d’aquests de tradició familiar. Així mateix, hi ha productors que elaboren vins de les seves pròpies vinyes fent servir les instal·lacions d’altres cellers. Tots comparteixen un mateix objectiu: elaborar vins de qualitat. 

Una de les activitats que us recomanem en aquesta DO és fer una visita al Celler de Capçanes, qui tenen una gran varietat de visites que s'adaptaran segur a la disponibilitat que tingueu per visitar la zona. 

Si voleu conèixer els vins i la història del Celler de Capçanes, però no disposeu de temps suficient per fer una visita al celler, ofereixen la possibilitat de visitar la botiga del celler i tastar els seus vins allà mateix. Si tens més temps, pots escollir l'opció de fer una visita al Celler + un tast de vins o fer una visita a les vinyes. 

Celler de Capçanes - Do Montsant

Interior del Celler de Capçanes de la DO Montsant

A més, un cop al mes, el Celler de Capçanes obsequia aquells que els visitin amb una excursió, d’uns 10 minuts pels camins de la Serra de Llaberia, a dos dels abrics visitables, seguida de la visita a les seves instal·lacions amb una degustació de vins especial per l’ocasió: 4 formatges prèmium + la sèrie Pintures Rupestres, amb la venda dels quals el Celler de Capçanes col·labora en la conservació.

celler de capçanes visita rupestre - DO Montsant

Excursió per la Serra de Llaberia

Si no vols esperar a visitar la zona, la DO Montsant ha posat en marxa la seva pròpia botiga en línia. Un portal de venda on podreu triar entre més de 200 referències de vins Montsant d’una trentena dels cellers adscrits a la DO.

Candidatura UNESCO, un projecte de país

Priorat-Montsant-Siurana és la candidatura de la comarca del Priorat a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO en la categoria de paisatges culturals.

Els paisatges culturals reconeixen a escala mundial els espais que il·lustren de manera excepcional la interacció entre l’home i la natura al llarg de la història. En el cas de Priorat-Montsant-Siurana, l’objectiu és el reconeixement internacional de la vàlua d’un model agrícola que sap harmonitzar la tradició agrària mediterrània encara viva i la innovació i la creativitat amb projecció de futur.

La candidatura Priorat-Montsant-Siurana supera el plantejament estrictament local per esdevenir un projecte de país

Imatge candidatura priorat DO

En l’àmbit internacional, inscriure un paisatge cultural agrari mediterrani en la llista del patrimoni Mundial suposaria per a Catalunya una extraordinària visibilitat i promoció.

 

Amb el suport de:

logos gene