Fa gairebé cent anys, quan l'escriptor Josep Maria de Sagarra va escriure un dels poemes vinícoles més cèlebres de la literatura catalana, poc s'imaginava que aquelles "Vinyes verdes vora el mar" amb les quals descrivia el paisatge del Port de la Selva farien tanta fortuna. L'Empordà no és l'única regió vinícola del país amb vinyes a tocar del Mediterrani, però sí que és el territori amb més vinyes banyades pel mar i, sobretot, la zona que va servir de porta d'entrada del vi a casa nostra: Empúries. Així doncs, Sagarra va sintetitzar en un sol vers el binomi entre la vinya i el mar, és a dir, entre el vi i l'essència mediterrània d'una denominació d'origen nascuda en una terra d'artistes, escriptors i passatges del passat que han estat decisius per configurar no només què és l'Empordà, sinó que és Catalunya.

DO_Emporda 1

Paisatge vitivinícola del Port de la Selva (DO Empordà)

Mar, muntanya i una personalitat única

A la cruïlla entre els Pirineus i la Costa Brava, l'Empordà s'erigeix en una terra de contrastos marcada per la presència del vent del nord, la tramuntana. Més enllà d'un patrimoni històric i cultural de primer ordre, amb monuments megalítics, arquitectura gòtica, art romànic, pobles medievals i l'innegable solatge que artistes com Josep Pla o Salvador Dalí han estat capaços d'impregnar en cada racó de territori, el cultiu de la vinya i la qualitat dels vins de l'Empordà són una de les joies de la zona. Són capaços els vins DO Empordà de transmetre tot això en una sola copa?

DO_Empordà 3

Una copa de vi dolç de Garnatxa de l'Empordà. (Rafael López-Monné - DO Empordà)

La resposta a aquesta pregunta és extremadament subjectiva, però del que no podem dubtar és que el vi de l'Empordà té una personalitat marcadíssima i que ve de lluny: al segle VI aC el cultiu de la vinya i la cultura del vi va arribar a Catalunya a partir del port d'Empúries, i a l'Edat Mitjana les vinyes plantades a la vora dels monestirs de Sant Pere de Rodes, Sant Quirze de Colera o Santa Maria de Vilabertran van dotar de personalitat vinícola aquesta comarca on mar i muntanya s'abracen fins a fondre's en un sol horitzó.

Les vinyes de la DO Empordà presenten una gran heterogeneïtat de terrenys i sòls, ja que el cultiu del raïm abraça vinyes a tocar del mar o vinyes plantades a gairebé 300 metres d'altura. Com és lògic, doncs, les zones de la plana empordanesa presenten sòls de naturalesa al·luvial, mentre que les vinyes situades a les zones muntanyoses o a les terrasses pentinades per la tramuntana són de pissarra i terreny granític. Pel que fa a la temperatura i la insolació, la zona empordanesa es situa en la regió III de la classificació Winkler i Amerine, cosa que la fa idònia per al conreu de varietats de cicle mitjà i llarg, i extraordinària per a l’elaboració de vins dolços naturals. 

Carinyena i Samsó, sinònims d'Empordà

Bona part del terreny actual de la DO Empordà és d'antiga implantació, amb vinyes de més de 30 anys i de varietats autòctones de la zona com la Carinyena i el Samsó: ambdues representen la base de la viticultura empordanesa, juntament amb el Lledoner (la forma autòctona de batejar la Garnatxa Negra) i, en menor mesura, varietats com el Cabernet Sauvignon i el Syrah. No tot són vins negres a l'Empordà, però, i el cultiu de la Garnatxa Blanca o el Macabeu també té moltíssima presència, juntament amb el de varietats foranes i de més nova implantació com puguin ser el Chardonnay, el Sauvignon blanc i el Gewurztraminer.

DO_Emporda 2

Raïm de la varietat carinyena. (Rafael López-Monné - DO Empordà)

Com són, però, els vins empordanesos? Els negres són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, a vegades amb el matís d'una criança acurada. Parlant clar: en nas presenten notes aromàtiques molt característiques; són complexes, fragants, amb tocs d´espècies, mantenint sempre aromes de la fruita i la planta, i un cop a la boca s´expressen amb plenitud, saborosos i molt agradables. Els vins blancs, al seu temps, són frescos i saborosos, i els rosats es caracteritzen per un color cirera ben definit, amb gran personalitat i aromes delicades, frescos i de graduació alcohòlica moderada.

Una singularitat de la zona és la Garnatxa de l’Empordà, vi dolç natural elaborat amb la varietat de raïm que li dóna nom. Generós, amb sabor del mateix raïm madur, càlid i sedós, virtuts que li concedeixen els trets d´un vi de postres excepcional, juntament amb l´altre vi dolç propi de la zona, el Moscatell de l’Empordà.

Dues propostes dins la Ruta del Vi DO Empordà

La Ruta del Vi DO Empordà recull una extensa oferta enoturística que inclou visites a cellers, àpats entre vinyes, estades a cellers situats en bells paratges naturals, tractaments de vinoteràpia, visites a espais museístics d'interès enogastronòmic i nombroses activitats experiencials com: caiac amb tast de vins, visita a cellers en bicicleta i tastos a cegues... També impulsa i dóna suport a esdeveniments vinculats amb la viticultura i l'enoturisme, com el Festival del Vi Vívid, el festival de música Sons del Món, Arrels del Vi, entre d'altres.

La primera proposta és una experiència perfecta per combinar una visita enoturística a la Costa Brava amb un tractament de bellesa i relax: un tractament de vinoteràpia. Sabies que el raïm i el vi tenen efectes beneficiosos per al teu cos? Doncs els tractaments de vinoteràpia permeten gaudir de les propietats regeneradores i antioxidants del vi, motiu pel qual diversos hotels de la DO Empordà ofereixen la possibilitat de submergir-se en un espai de relax i tranquil·litat sense deixar de gaudir del vi, però d'una forma diferent a la qual estem acostumats.

La segona proposta té dues propostes intrínseques: fusionar vi i cultura descobrint els racons vinícoles més espectaculars de l'Empordà i, al mateix temps, entrant en la història i la cultura de la zona. La primera opció que proposem és visitar el Monestir de Sant Pere de Rodes, una joia de l'art romànic ubicada a la Serra de Rodes, entre Roses i El Port de la Selva, en un espai natural on vinyes amb l'alè permanent de la tramuntana poblen un paisatge digne de pel·lícula.

Sant Pere de Rodes

Monestir de Sant Pere de Rodes.

La segona opció té un lligan íntim amb el món del vi, per bé que d'una altra forma: els taps de suro. Palafrugell, des de fa segles, ha estat una de les capitals sureres del sud d'Europa, per aquest motiu la ciutat on va néixer Josep Pla és també coneguda per la seva indústria del suro. Visitar el Museu del Suro de Palafrugell no és només endinsar-se en un món fascinant que va dels boscos d’alzines sureres fins a la seva transformació artesanal i industrial en objectes diversos, sinó que a més visitar el Museu és sinònim de gaudir del primer objecte meravellós del Museu: el seu edifici: una fàbrica modernista projectada per General Guitart i construïda entre els anys 1900 i 1907 que, actualment, conté els diversos espais expositius del Museu, al voltant d’una petita sureda.

 

Amb el suport de:

logos gene