Reconegut internacionalment i acompanyant dels moments més feliços de la nostra vida, la DO Cava és sinònim de tradició i autenticitat. Els seus orígens ens remunten al moment de més esplendor de la viticultura catalana, a mitjans del segle XIX, quan famílies de Sant Sadurní d’Anoia investigaven una nova tècnica d’elaboració escumosa. El resultat n’és un producte d’extrema qualitat, amb una llarga història i estricte amb el mètode tradicional.

Durant la dècada dels 60 en va començar l’exportació, que el porta avui en dia a ser el vi escumós amb Denominació d’Origen més exportat del país, amb presència en més de 120 països de tot el món. La vinya, el paisatge, el clima i la terra són els seus actors imprescindibles, que ens regalen identitat. Descobrir-ne tots els secrets, tipus i categories et regalarà una experiència encara millor de les bombolles.

do cava hero threeCavas.2e16d0ba.fill 1255x950

La DO Cava és sinònim d’excel·lència, sent el vi escumós amb DO més exportat d’Espanya / DO Cava

Conèixer la història, la zona i la vinificació t’ajudarà a escollir quina és la teva opció, així com la seva versatilitat: és el tàndem perfecte, per exemple, pels àpats de Nadal!

Què vol dir DO Cava? 

La denominació es remunta al 86 per referir-se als vins escumosos elaborats pel mètode tradicional a l’anomenada regió del “cava”. La zona vitivinícola del Penedès és on s’explica i es viu l’origen del cava, amb el municipi de Sant Sadurní d’Anoia com a capital, on hi ha el 95% de la producció. Aquesta denominació d'origen, però, té una peculiaritat: existeixen d'altres zones d'Espanya que per motius històrics també poden elaborar Cava.

Parlem de les zones de la Vall de l'Ebre, la zona de Levante, a València, i Almenadrejo, a Badajoz. El Consell Regulador del Cava ha aprovat aquest any una nova normativa de segmentació de la denominació d'origen, amb l'objectiu de fer més fàcil la identificació de la zona geogràfica i d'incrementar els estàndards de qualitat dels productes de més alta gamma.

El que diferencia la DO Cava, per tant, de la majoria d’escumosos és el seu mètode d’elaboració tradicional. Anomenat també champenoise, es realitza una segona fermentació en ampolla. De fet, les primeres ampolles van ser fruit d’una fermentació espontània que es rebutjava! Inspirant-se en el Champagne, a poc a poc es va anar descobrint com passar d’aquests vins du diable al Cava.

El símbol de qualitat, però, comença en la mateixa vinya. Una bona tria del raïm, amb un bon nivell d’acidesa per la conservació i la doble fermentació, és la clau. Durant la primavera, i a mesura que les temperatures augmenten, broten les varietats del vinyar. L’estació en què es fa la verema és l’estiu, i les primeres varietats són el Chardonnay, el Pinot Noir i el Macabeu.

DO Cava Penedès

El 95% de la producció de la DO Cava es troba al Penedès, la seva terra d’origen / DO Cava

Un dels reptes que afronta la producció de Cava és la sostenibilitat. Per això s'han posat en marxa tot un pla de mesures com la reducció del tractament químics, la conservació de la biodiversitat i els paisatges o la gestió responsable de l'aigua. Des del Consell Regulador s'ha fet una aposta perquè a partir de l'any 2025 els Caves de Guarda Superior siguin 100% ecològics i procedents exclusivament de vinyes seleccionades i certificades com ecològiques, un tret diferencial per aquest segment de productes. 

Qualitat i exigència: Cava de Guarda i Guarda Superior

El mètode tradicional ja és sinònim de qualitat, però la introducció de les categories de Cava de Guarda i Cava Superior ha elevat aquestes petites joies. Amb aquesta categorització és més fàcil identificar-n’hi els segments, l’origen i la traçabilitat. 

Les categories es divideixen en: Cava (Cava de Guarda), Cava Reserva, Cava Gran Reserva i Cava de Paratge Qualificat (Cava de Guarda Superior). 

IMG 0198 DO Cava

El mètode tradicional és diferència per la segona fermentació en ampolla / Foto: Marc Castellet Puig

  • Cava Tradicional: es realitza amb una criança de 9 mesos en ampolla. Lleuger, afruitat i cítric és ideal per maridar amb aperitius, amanides o canapès. 
  • Cava Reserva: demana un mínim de 18 mesos en ampolla, que li aporta riquesa aromàtica i complexitat. És el comodí perfecte per a qualsevol menú. 
  • Cava Gran Reserva: destaca per la personalitat pròpia que adquireix després dels 30 mesos en ampolla. Elegant i gastronòmic, és extremadament equilibrat. 
  • Cava de Paratge Qualificat: un producte únic, d'alta qualitat, delicat i singular. Amb més de 36 mesos en criança, és ideal per paladars gourment i plats elaborats. 

Conservar bé el producte a casa és imprescindible per gaudir al màxim l'experiència. És recomanable que tant la temperatura com la humitat siguin constants, a poder ser a uns 14º i amb una humitat del 50%. S'ha d'evitar el contacte de l'ampolla amb la llum, sorolls o vibracions. 

La versatilitat dels tipus de Cava

En cada una de les categories explicades, també podem escollir el tipus de cava en funció de les nostres preferències. La diferència la marca el dosatge, que es tracta d'una barreja de vi amb base de sucre però amb moltes possibilitats i variables. La quantitat de sucre del licor d'expedició marcarà la diferència i el toc de cada ampolla. El dosatge que portin dependrà del tipus de sucre i del vi base que s'hi afegeixi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by D.O. Cava (@cava.do)

En aquesta línia, trobem des del més sec, el Brut Nature (sense sucres) passant per l'Extra Brut, el Brut, l'Extra Sec, el Sec, el Semi Sec i fins al Dolç. A les categories de Gran Reserva i de Cava de Paratge només es permet fer els tipus Bruts. 

A més, sempre podem gaudir del Cava Rosat, singular pel seu color diferenciador tot i seguir el mateix mètode i clarificació. Durant la seva elaboració, s'utilitza raïm negre que li dona aquest distintiu color. A partir d'aquí, segueix el mateix procés de producció que la resta. En funció dels mesos de criança, també el podem trobar en Cava de Guarda Rosat, Reserva o Gran Reserva.

DO CAVA Disfruta Rose.2e16d0ba.fill 1400x900

Cada vegada són més els addictes a les bombolles rosades / DO Cava

Visita a la capital: Sant Sadurní d’Anoia

Si estàs buscant l’experiència vinícola per excel·lència, no pots perdre’t la visita a l’origen de la DO Cava. Les caves esquitxen els camps i allà podràs conèixer per dins tots els processos: des de la vinya i el celler fins a la premsa i l’embotellament. Sant Sarduní d'Anoia és el lloc per prendre consciència del territori i la seva relació amb el Cava. Història, cultura, geografia i patrimoni són el bressol de l'escumós. El destí ideal per fer un recorregut i gaudir de l'enoturisme en família.

Al poble es troba el Centre d'Interpretació del Cava, situat en una antiga destil·leria de vi de l'any 1814, a l'edifici de La Fassina. I un passeig pel centre permet contemplar exponents d'arquitectura modernista, com les cases de Lluís M. Güell o els magatzems Santacana Roig, de Domènech Boada. Si voleu visitar el Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, haureu desplaçar-vos fins a Vilafranca del Penedès. 

Una imprescindible visita són les bodegues, i la parada obligatòria és caves Codorniu. La bodega es troba constituïda en un edifici de Josep Puig i Cadafalch, d'entre el 1902 i 1915, considerat monument historicoartístic nacional. Compta amb 26 quilòmetres de caves subterrànies. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Codorníu (@codorniuglobal)

Durant la visita també podem veure Freixenet, un negoci de 150 anys d'història que neix a Casa Sala i que llençà la seva primera botella d'escumós el 1914, o a les caves de Vilarnau, Carol Vallès o Cava Bertha.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Freixenet (@freixenet)

Les vinyes a vista d'ocell 

Una bona manera de descobrir i gaudir del mar de vinyes que s'estén pel Penedès és fer-ho recorrent-ne els miradors, coneguts amb el nom de "miravinyes", a Sant Sadurní d'Anoia. Des d'aquests llocs privilegiats podreu contemplar unes panoràmiques úniques i podreu pujar a l'ermita de Sant Benet d'Espiells. Tots els miradors els podreu trobar a l'aplicació del mòbil "Miravinya", que proposa un recorregut per la geografia, naturalesa i paisatge de la regió. 

També teniu l'opció de recórrer el Camí del Vi, de Vilafranca del Penedès: un passeig de tres quilòmetres i mig de camí de passeig interpretatiu amb vuit estacions que conviden a la reflexió. 

 

Amb el suport de:

logos gene