Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua o el servei Respir de residències temporals són alguns dels programes que ofereix la Diputació de Barcelona a municipis per tal de reduir la càrrega emocional i física de les persones cuidadores que tenen al seu càrrec persones en situació de dependència, garantint així tant el benestar del cuidador com l’atenció òptima d’aquestes persones. És a través dels serveis socials municipals que els ajuntaments detecten les persones que poden necessitar suport.

El servei Respir de residències temporals de la corporació, acull més de 3.000 persones l’any per al descans dels seus cuidadors

Meritxell Budó, vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, destaca que “cal posar en valor la tasca de les persones cuidadores que, de manera altruista i gratuïta, atenen els seus familiars”. Per això, remarca el fet d’oferir eines per al suport emocional que permet a aquestes persones tirar endavant. Budó mostra un especial agraïment a “la col·laboració dels ajuntaments, que són sensibles a les necessitats d'aquest col·lectiu —format majoritàriament per dones—, que creix a causa de l’envelliment de la població”.

Avis

72 municipis han demanat aquest recurs a la Diputació, cosa que significa que més de 1.000 persones, assistiran a les sessions a tota la demarcació.

El programa Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua

Un dels recursos que més sol·liciten els ajuntaments a la corporació de la Diputació de Barcelona és el programa de Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM), que es va iniciar l’any 2009. Un servei que s’ofereix amb la col·laboració amb ens locals i entitats del sector, per tal de reduir l'impacte negatiu que poden experimentar els cuidadors i, en conseqüència, millorar la qualitat de vida de les persones en situació de dependència.

Els grups, formats per entre 16 i 20 persones cuidadores, funcionen al llarg de 10 o 16 sessions d’una hora i mitja de durada on, amb l’ajuda d’un psicòleg, es treballen temes com les estratègies per gestionar favorablement necessitats i conflictes o bé la gestió d’emocions i sentiments que poden sorgir durant el procés de cura per tal de prevenir i evitar situacions d’esgotament.

 L’objectiu és generar vincles de relació, suport i ajuda mútua entre les persones cuidadores

Amb aquest objectiu, es pretén que les persones cuidadores puguin compartir l’experiència de cuidar d’una manera satisfactòria, ajudant-les des d’un espai de relació i d’intercanvi d’experiències.

El servei ‘Respir’

El Servei Residencial d’Estades Temporals i Respir de la Diputació de Barcelona, és un altre programa adreçat al suport de les persones cuidadores, situat al Recinte Mundet. Aquest és un programa d'atenció residencial temporal per a persones amb un determinat grau de dependència per raons d'edat o discapacitat intel·lectual. 

Avis

El programa té la finalitat de millorar la qualitat de vida dels cuidadors, proporcionant-los un temps de descans i donant-los resposta a determinades situacions familiars imprevistes, beneficiant també a les persones ingressades que reben atenció personalitzada per part de professionals especialitzats.

Els usuaris que poden sol·licitar aquestes places són aquelles famílies residents a la província de Barcelona que tinguin al seu càrrec persones amb dependència majors de 65 anys o persones amb discapacitat intel·lectual, d'entre 6 i 65 anys. Per fer-ho, s'han d'adreçar als serveis socials del seu ajuntament corresponent. Per a les persones amb discapacitat intel·lectual menors de 18 anys el servei és gratuït.

Més del 90% dels residents valoren molt positivament el servei i desitjarien sol·licitar una nova estada

3.300 usuaris van passar pel programa “Respir” el passat 2016, un programa que disposa de 190 places per a persones grans, 36 per a urgències a la vellesa i 32 per a persones amb discapacitat intel·lectual.