Preservar les espècies de flora i fauna que habiten al territori és una obligació moral a tenir present com a conjunt de la societat. Per això, quan portem a terme activitats al medi natural, s’ha de tenir en compte que aquestes puguin conviure sense causar cap dany a l’entorn i a les espècies que s’hi troben.     

Actualment, més de 28.000 espècies es troben amenaçades en perill d’extinció, segons la llista vermella de la UICN (Unió Internacional de la Conservació de la Naturalesa), un indicador de l’estat de salut de la biodiversitat d’arreu del món. La mateixa llista s’encarrega de proporcionar mesures i accions per a la conservació de la biodiversitat, fonamentals per a la protecció dels recursos naturals.

Més de 28.000 espècies es troben amenaçades en perill d’extinció, segons la UICN

Davant aquesta alarmant xifra, s’ha de prendre consciència i actuar amb conseqüència. Només així, s’aconseguirà minimitzar la situació actual i poder-la revertir.  

Reslist

“Els humans no podem sobreviure sense la utilització dels recursos naturals”, afirma Pere Pons, professor de la Universitat de Girona i membre del grup de recerca de conservació de la biodiversitat, ja que d’aquests recursos n’extraiem aliments, medicines i plantes de cultiu, entre d’altres. El professor detalla que “ens pensem que podem utilitzar el medi natural sense límit i això no pot ser, hem de limitar la nostra activitat”.

Pel que fa a nivell personal, l’expert recorda que tenim un marc legislatiu que prové de la Unió Europea i de l’estat espanyol que promou accions per preservar la biodiversitat. Un exemple n’és la Xarxa Natura 2000, una xarxa d’espais naturals protegits que s’ha convertit amb la més important del món per la seva quantitat i extensió. Pons afirma que “és una forma de protegir els espais i amb ells, la biodiversitat associada”.  

Xarxa natura 2000

Preguntat sobre si hi ha una manca d’educació ambiental a la població, el professor es mostra contundent: “no n’hi ha prou”. “La pressió que els humans hem fet al planeta en les últimes dècades ha augmentat de forma tan ràpida, que ha superat la capacitat d’educació ambiental de la població”.

A nivell empresarial, son moltes les organitzacions, multinacionals i empreses que treballen per ser cada cop més eficients i sostenibles amb el medi ambient. ENDESA és un exemple a l’hora d’establir accions arreu del territori i tenir cura del medi ambient, de la flora i de la fauna que hi habiten. La companyia ha reiterat el seu compromís amb les principals iniciatives en matèria de sostenibilitat, treballant en la transformació del model energètic actual cap a un model més sostenible, que obtingui l’electricitat a partir de fonts d’energia renovables i no contaminants.

L’objectiu d’ENDESA és ser una empresa lliure d’emissions de CO2 l’any 2050

Solar

Les principals iniciatives d’ENDESA a Catalunya, es troben agrupades en tres àrees d’actuació: preservació del territori, divulgació mediambiental i reducció de l’impacte mediambiental.

Algunes de les accions que porta a terme per protegir la biodiversitat són:

  • Protecció dels boscos: ENDESA s’encarrega de la neteja i la cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, realitza termografies amb helicòpter i revisa a peu de línia amb drons totes les instal·lacions per garantir el seu funcionament i el seu bon estat.
  • Protecció de l’avifauna: la companyia protegeix amb material aïllant els punts de possibles contactes de les aus amb les infraestructures elèctriques.
  • Seguiment i estudi de la població del gaig blau, instal·lant noves caixes niu a torres i suports elèctrics ubicats dins i fora del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. En cada campanya es realitzen anellaments dels pollets que neixen per fer-ne el seguiment de la seva activitat.
  • Des de 2013, ENDESA treballa per conservar les espècies de ratpenats que habiten en dependències de centrals hidràuliques de les conques del Ter, Fluvià, Noguera Pallaresa i Ribagorçana.
  • Aporta aliment específic a les aus rapinyaires del Prepirineu i el Pirineu, moltes d’elles protegides, en especial atenció amb el voltor negre.
  • Reintroducció de les espècies autòctones, fer-ne el seu seguiment i potenciar la presència d’aliment vegetal per comptabilitzar la reintroducció de l’os bru, una espècie protegida.

ACN   març 2018

  • Regulació del cabal del riu: gestió de la qualitat de l’aigua i dels embasaments, millorant l’eficiència en el consum i evitant l’existència de trams secs als rius regulats, mantenint-ne així la seva biodiversitat.
  • Potenciació de la biodiversitat marina i la recuperació integral de l’antiga central tèrmica de Sant Adrià de Besòs.
  • Instal·lació de rampes d’evacuació de fauna al canal de Gavet, al Pallars Jussà, per facilitar la sortida de grans vertebrats, amfibis i rèptils.
  • Control d’espècies invasores. Buidatge periòdic dels canals de Balaguer, Gavet i Seròs per tasques de manteniment i millora. Abans però, cal extreure’n i rescatar la fauna piscícola i d’altres espècies que hi habiten, controlant així aquelles invasores que s’hi puguin trobar. 
  • Participació en el projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània a la comarca de les Garrigues, creant un nucli de reproducció permanent que pugui incrementar la presència del rèptil catalogat en perill d’extinció.

ENDESA col·labora amb nombroses associacions i organismes de l’administració desenvolupant projectes per protegir la flora i la fauna autòctona

ACN   octubre 2018

Treballar per crear valor que repercuteixi i penetri directament a la resta de societat, s’aconsegueix mitjançant Endesa Educa; l’àrea educativa de la Fundació Endesa que ofereix suport, assessorament i recursos a centres educatius i divulgatius.

L’objectiu és transformar l’actual model d’economia lineal a un model circular

Endesa ha aconseguit reduir en els darrers sis anys i amb la implantació de mesures eficients a la xarxa elèctrica un total de 4.400 tones d’emissions de CO2 a Catalunya. Unes mesures on, col·laborant-hi i participant entre tots, podrem aconseguir impulsar un consum més eficient, reduint els gasos d’efecte hivernacle i obtenint així uns majors beneficis per un futur més sa i sostenible.