Les centrals nuclears produeixen el 21% de tota l’energia de l’Estat i Catalunya, en té dues en actiu; la central d’Ascó, amb dos reactors (Ascó I i Ascó II) i la central de Vandellòs II, ambdues situades a la província de Tarragona.

Des de l’accident de l’explosió del reactor número 4 de Txernòbil (1986), el paper i l’ús de les centrals nuclears ha estat i és un tema que ha generat controvèrsia i ha alçat la veu d’experts respecte a la seva seguretat i la seva fiabilitat. Així doncs, quin paper juguen les centrals nuclears en l’actualitat? És segur el seu funcionament? Què n’opinen els experts al respecte? És una font d’energia contaminant? Les necessitem? Analitzem la situació d’aquesta font d’energia clau per la producció energètica del futur.

L’energia nuclear és la font que evita més emissions contaminants

A Catalunya, Endesa disposa del 100% de la participació d’Ascó I, el 85% d’Ascó II i el 72% de Vandellós II, els percentatges restants són d’Iberdrola. L’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) és qui gestiona el conjunt com a representant de les diferents empreses.

La companyia energètica d’Endesa treballa per complir amb els Acords de París que preveu aconseguir un model energètic 100% lliure d’emissions el 2050, estenent l’operació de les centrals nuclears -lliures d’emissions de CO2- fins que les renovables i els sistemes d’emmagatzematge d’energia estiguin desenvolupats i, per tant, es pugui prescindir de la generació nuclear. D’aquesta forma, es garantirà la seguretat del subministrament i l’estabilitat en el preu final de l’energia, tal i com consta a l’estudi d’“Un model energètic sostenible per Espanya el 2050”, realitzat per Deloitte.

L’acord de París preveu aconseguir un model energètic 100% lliure d’emissions el 2050

central nuclear endesa 2

Les centrals nuclears: més segures i eficients

Un dels aspectes que més preocupa a científics i experts és la seguretat de les centrals nuclears, ja que en cas d’accident, les conseqüències poden ser del tot devastadores, tal i com es va poder veure a Txernòbil (Ucraïna) o a Fukushima (Japó).

Per això, per evitar aquesta situació, les centrals nuclears han reforçat en gran mesura la seva seguretat en els últims anys i estan sotmeses a controls i a una rigorosa supervisió. Així, per exemple, Endesa ha fet el Projecte de Reforç de la Seguretat. Un projecte en el que s’ha invertit 30 milions d’euros per unitat per millorar les instal·lacions i garantint-ne la seva seguretat a llarg termini, especialment davant successos naturals extrems com terratrèmols, inundacions o incendis que les puguin afectar.

El Projecte de Reforç de la Seguretat reforça la seguretat de les centrals nuclears i en garanteix el seu funcionament davant successos naturals extrems  

Juan María Moreno, director general de Gestió de l'Energia, explica que “s’ha fet un esforç enorme i de forma contínua per mantenir les centrals modernitzades i sempre més segures”. De cara al futur, es preveu destinar una inversió de 500 milions d’euros per seguir implementant mesures de millora i seguretat.

Quin paper juga l’energia nuclear amb el canvi climàtic?

L’energia nuclear és l'única tecnologia capaç de subministrar grans quantitats d'energia de forma sostinguda sense contribuir al canvi climàtic: no envia a l'atmosfera ni òxids de carboni, ni sofre, ni nitrogen, ni cendres. Genera un 33% de l'energia lliure de gasos d'efecte hivernacle i evita entre 45 i 50 milions de tones de CO2 cada any.

Si es vol garantir una producció sostenible, competitiva i capaç de satisfer una demanda creixent donant seguretat al subministrament, l'energia nuclear és el millor camí

central nuclear endesa

L’IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) - el grup intergovernamental d’experts sobre el canvi climàtic - reconeix l’important paper de l’energia nuclear en la lluita contra el canvi climàtic. L’informe “Global Warming of 1.5ºC” publicat a finals del 2018, adverteix sobre la necessitat de mantenir l’increment de la temperatura amb respecte als nivells preindustrials per sota els 1,5ºC si es vol enfortir la resposta global de l’amenaça del canvi climàtic i el compliment dels objectius del desenvolupament sostenible. L’informe reconeix l’energia nuclear com a font de baixes emissions de carboni.

La veu dels experts

Thelma Krug, vicepresidenta del IPCC, assenyala que “tal i com detalla l’informe, tot escalfament per petit que sigui, importa. Existeixen diferències significatives entre un món amb un augment de temperatura d’1,5ºC d’un altre amb un augment de 2ºC”.

En la mateixa línia, Ignacio Araluce, president del Foro Nuclear, assegura que “en la transició cap a una economia descarbonitzada, les centrals nuclears al no emetre CO2 juguen un paper essencial per assolir els objectius climàtics, a la vegada que garanteix el subministrament elèctric”.

“L’energia nuclear, juntament amb la hidroelèctrica, és la columna vertebral de la generació mundial d’electricitat amb baixes emissions”

“L’energia nuclear, juntament amb la hidroelèctrica, és la columna vertebral de la generació mundial d’electricitat amb baixes emissions. La nuclear és una energia que pot satisfer la demanda global, fet que garanteix la confiança i la resistència de les xarxes elèctriques”, considera Sama Bilbao, directora de la División de Tecnología Nuclear de la Agencia de la Energía Nuclear (NEA-OCDE).  

El funcionament d’una central nuclear

El funcionament d’una central nuclear és molt similar al d’una central tèrmica que funciona amb carbó, petroli o gas. La principal diferència radica en la creació del vapor, que en el cas de les centrals nuclears aquest es genera a partir de la fricció dels nuclis d’urani que tenen lloc al reactor nuclear.

Imatge central nuclear   ICAEN

L’objectiu és utilitzar la calor de les reaccions de fissió nuclear per accionar les turbines que generaran l’electricitat que arribarà als consumidors finals.  

La gestió dels residus nuclears

Les solucions que proposa la indústria nuclear actualment per gestionar aquests residus són el soterrament, l'emmagatzematge geològic profund i l'emmagatzematge en superfície (en sec o en piscines).

Vandellos II (4)

Pel que fa als residus radioactius, Greenpeace considera que no se n’haurien de generar de nous, ja que “de forma irresponsable, la indústria nuclear continua produint-ne sense haver trobat cap solució satisfactòria per la seva gestió”. Els residus nuclears es mantenen radioactius durant centenars de milers d'anys, durant els quals cal gestionar-los de forma responsable i adequada. Per això, l’organització mediambiental proposa com a solució temporal gestionar els residus nuclears de les centrals espanyoles amb la construcció de magatzems temporals individualitzats (ATI) en sec (sense necessitat d'usar un refrigerant líquid) i construïts al costat del lloc on s’han generat, és a dir, a les mateixes centrals nuclears.

Relleu generacional: aposta de futur

Enguany, la Universitat Politècnica de Catalunya i Endesa han impulsat la novena edició del Màster Universitari en Enginyeria Nuclear. Uns estudis que s’inclouen en el projecte educatiu InnoEnergy amb el programa de màster internacional European Master in Nuclear Energy (EMINE). Endesa aporta part del professorat, acull estudiants per a la realització de les pràctiques i el projecte i assegura una bona orientació industrial garantint el relleu generacional en condicions de màxima seguretat i professionalitat.

Uns estudis que posen en relleu el paper clau de les centrals nuclears avui dia, que constitueixen una font d'energia important pel camí cap a la transició energètica i la descarbonització, ja que no emeten gasos d'efecte hivernacle i és actualment la tecnologia que pot assegurar el subministrament de forma permanent. De fet, la nuclear és l'únic tipus de generació energètica capaç de subministrar grans quantitats d'energia sense generar emissions a l'atmosfera.