“Barcelona Health Hub (BHH) és un centre d’innovació tecnològica en l’àmbit de la salut digital des d’on es pensa i es fa realitat la medicina digital del segle XXI”. Així ho va manifestar el president de Barcelona Health Hub (BHH), Cristian Pascual, en una trobada amb mitjans de comunicació el passat dimarts, on es van explicar els objectius del centre i es van poder donar a conèixer diverses startups allotjades al hub, així com alguns dels projectes que s'hi desenvolupen. Eva Rosell, directora general, apuntava com "estem molt il·lusionats d'impulsar aquest centre des de Barcelona, treballant amb l'objectiu de seguir creixent per fer costat al pacient i al professional de la salut". A la trobada, tampoc hi van faltar Òscar García-Esquirol, director mèdic, i Luis Badrinas, CEO.

Barcelona Health Hub és una associació sense ànim de lucre, que va néixer l'any 2018 amb la missió d’accelerar la transformació en l’àmbit de la salut digital i la seva transferència al sector. Actualment fomenta la interacció entre els seus més de 350 membres, incloses startups, sanitat pública i privada, institucions, universitats, grans corporacions i inversors. El seu objectiu és esdevenir un centre de referència internacional en salut digital, que atregui innovació i talent.

BHH (1)Cristian Pascual parlant amb periodistes de diferents mitjans de comunicació 

Segons indicava el mateix Pascual, en un context on la sanitat incrementa la seva despesa any rere any i on es preveu que en la propera dècada es produeixi una reducció dràstica del nombre de facultatius, degut principalment a la seva jubilació, la sostenibilitat del sistema de salut ha de passar necessàriament per la transferència del model actual cap a la salut digital.

Per a aconseguir-ho, va destacar, cal posar en valor la importància de fomentar la col·laboració público-privada per tal d’arribar a acords amb entitats nacionals i internacionals que permetin, entre d’altres, agilitzar les validacions mèdiques de les seves solucions tecnològiques. I és que, per tal de llançar al mercat un producte o servei en el sector de la salut s’ha d’haver testat prèviament per garantir la seva utilitat i seguretat, i, el factor temps, en la vida d’una startup, és crític. Cal tenir en compte que actualment es triga prop d’un any en aconseguir aquesta validació mèdica i que el 90% de les startups desapareixen durant els primers 4 anys de vida.

 

BHH (6)

Eva Rosell parlant amb periodistes a l'acte d'inauguració

El Recinte Modernista de Sant Pau, una ubicació immillorable

El fet d’estar ubicats al Recinte de Sant Pau ha estat una decisió estratègica, ja que els permet establir vincles i estar en contacte amb els professionals del sector, com la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la Fundació de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la Universitat de Medicina (UB), la Fundació Kalida i la Fundació Puigvert. Segons Pascual, “de tots els hubs especialitzats en salut digital que hi ha al món, només BHH gaudeix d’un ecosistema d’aquestes característiques. Som l’enveja del sector”.

Actualment, BHH ocupa 3 pavellons del Recinte Modernista de Sant Pau on estan allotjades 33 startups amb un total de 184 treballadors i també funciona com un centre d'interacció entre els seus més de 350 membres (entre startups, corporacions, institucions sanitàries, universitats i inversors), amb presència als cinc continents. Aquest creixement en el nombre de membres així com els projectes que es porten a terme, juntament amb el fet de tractar-se d’un hub especialitzat en salut digital han contribuït a posicionar BHH com un dels 10 millors hubs en salut digital del món.

BHH (2)

BHH està  ubicat al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona

Projectes o stratups que es troben al BHH

BHH és un exemple de la col·laboració pública i privada per acostar els projectes més innovadors en l’àmbit de la salut al sistema sanitari i als ciutadans. A la presentació, es van donar a conèixer diversos projectes d’algunes startups allotjades a BHH com són MEDIKTOR, IOMED, AMELIA, HUMANITCARE. Però, en què consisteixen?

"Aquesta startup, darrera incorporació a BHH, ha desenvolupat una plataforma de teleassistència que ofereix un servei d’atenció a domicili basat en la intel·ligència artificial. Una solució que arriba on l’hospital no pot arribar en l'atenció dels seus pacients crònics o amb malalties infeccioses", apunta Núria Pastor, CEO d'HUMANITCARE, mencionada a la revista Forbes com una de les joves més influents d’Espanya en la seva llista “30 under 30”.

Xavier Palomer, fundador i president d'AMELIA explicava com aquesta, "és una startup que ha desenvolupat una eina de realitat virtual que ajuda als professionals i terapeutes de la salut mental per reproduir entorns i ambients que provoquen trastorns per a així ajudar a avaluar, intervenir i millorar la teràpia dels seus pacients". 

BHH (3)

Algunes de les startups situades al BHH amb la trobada amb els mitjans de comunicació 

Un altre que tampoc va faltar a la cita va ser Sergio Irayzoz, director de desenvolupament de negoci de MEDIKTOR, que explicava com aquesta "és una startup que ha desenvolupat un assistent mèdic per al triatge i prediagnòstic de pacients, on mitjançant la utilització de la intel·ligència artificial, el sistema avalua els símptomes de l'usuari i genera la recomanació més adequada: una assistència mèdica a urgències, visita a l'especialista o una recepta, si és el cas".

Javier de Oca, CEO IOMED, apuntava com "aquesta startup que té com a principal objectiu accelerar i millorar la qualitat de la recerca clínica, ajudant els hospitals a reutilitzar la informació. La seva tecnologia permet als hospitals reduir costos, temps i esforç associats a l'extracció de dades, alhora que dóna la possibilitat de processar tot el conjunt d'informació disponible".