Sabies que la salut de la mare és tan important com la del nadó en els mesos de gestació? Aquests són alguns consells que els professionals del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya (OMIQ) recomanen per mantenir una cura òptima dels ulls en les pacients gestants.

pregnant 1245703 1920

1 Mantenir la sequedat ocular a ratlla

Amb freqüència, durant l'embaràs és habitual notar certa sensació de sequedat als ulls a causa d'una disminució de la secreció lacrimal. Aquesta sequedat està causada per les fluctuacions hormonals. El problema és que amb l'ull sec augmenta la predisposició a patir infeccions com conjuntivitis o queratitis, a causa d'una menor qualitat de la llàgrima. Solució? Es tracta d'una molèstia que segurament desapareixerà després del part, per pal·liar-la des de l'OMIQ s'aconsella substituir l'ús de les lents de contacte temporalment per les ulleres, a més de l'aplicació d'un col·liri lubricant.

2 Protegir-se de l'augment de la sensibilitat ocular

Moltes embarassades experimenten un augment de la sensibilitat a la llum. Aquesta molèstia es pot veure agreujada per les migranyes, que també són més freqüents a les futures mares, per això, per millorar aquesta incomoditat, és recomanable l'ús de lents de protecció ultraviolada adequades.

3 Alleujament de la inflor de les parpelles

Algunes de gestants pateixen inflor a les parpelles als matins a causa dels canvis hormonals. Per alleujar-la, existeixen meravellosos remeis naturals casolans com col·locar als ulls compreses de camamilla o d'aigua fresca.

4 Revisar les diòptries

Durant el període de gestació es produeix un augment del gruix de la còrnia, que pot traduir-se en un lleu augment de les diòptries, especialment en les dones que tenen miopia. Però fins i tot aquelles que mai no han tingut problemes visuals poden arribar a experimentar alguna cosa de miopia que, generalment, torna als valors anteriors després de la lactància. Per aquesta raó, és recomanable revisar la vista de tant en tant i mai no canviar la graduació durant aquests mesos d'embaràs i lactància ni operar-se de cirurgia reactiva. Els ginecòlegs insisteixen que les dones embarassades amb miopia -fins i tot les que s'han sotmès a una cirurgia reactiva- vagin a una revisió oftalmològica durant la gestació. Això determinarà l'estat de l'ull i, si és necessari, decantar-se per un tipus de part o un altre.

optometrist 91750 1920

5 Controlar la pressió intraocular

Durant el període de gestació també pot disminuir la pressió intraocular, en especial entre les dones amb glaucoma o antecedents d'aquesta patologia, així com amb les que pateixen hipertensió o diabetis. Si es percep una disminució significativa de la visió és recomanable acudir a l'oftalmòleg com més aviat millor. En definitiva, totes les dones embarassades s'haurien de fer un control oftalmològic del fons d'ull al llarg de tot l'embaràs per prevenir possibles complicacions derivades del mateix.

Sobre el Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya (OMIQ)

OMIQ forma part de Quirónsalud, el grup hospitalari líder a Espanya i, juntament amb la seva matriu Fresenius-Helios, també a Europa. Compta amb més de 40.000 professionals en més de 125 centres sanitaris, entre els quals es troben 50 hospitals que ofereixen prop de 7.000 llits hospitalaris. Disposa de la tecnologia més avançada i d'un gran equip de professionals altament especialitzats i de prestigi internacional. Entre els seus centres, es troben l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, Centre Mèdic Teknon, Ruber Internacional, Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, Hospital Quirónsalud Barcelona, Hospital Universitari Dexeus, Policlínica de Gipuzkoa, Hospital Universitari General de Catalunya, Hospital Quirónsalud Sagrado Corazón, etc.

El Grup treballa en la promoció de la docència (vuit dels seus hospitals són universitaris) i la investigació medicocientífica (compta amb l'Institut d'Investigació Sanitària de la FJD, acreditat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació). Així mateix, el seu servei assistencial és organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l'experiència acumulada en els diferents centres i la translació clínica de les seves investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant multitud de projectes d'investigació a tot Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit una tasca capdavantera, sent pioners en diferents especialitats com a oncologia, cardiologia, endocrinologia, ginecologia i neurologia, entre d'altres.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat