Un dels objectius dels científics a l'hora de posar fi la pandèmia de la covid-19 és reduir al mínim la possibilitat que les persones amb covid-19 n'encomanin d'altres en les fases inicials de la malaltia. La Clínica Universitat de Navarra està desenvolupant sobre això un estudi pioner a tot el món en el qual un grup de cent pacients se sotmetrà a un tractament de fotodesinfecció nasal per destruir el virus allotjat al nas i evitarà així que encomanin persones sanes.

L'assaig prova un dispositiu de la companyia canadenca Ondine Biomedical Inc. en pacients que han donat resultat positiu en una prova PCR i que no han requerit ingrés hospitalari. El Dr. Francisco Carmona, especialista del Servei de Malalties Infeccioses de la Clínica Universitat de Navarra i coinvestigador principal de l'assaig, explica que "amb la fotodesinfección nasal no busquem curar els pacients quan la malaltia està ja instaurada".

"Amb aquest mètode l'objectiu és destruir el reservori de la covid-19 a les fosses nasals, on la replicació del virus és més activa els primers dies. Si aconseguim això, esperem que el virus no es transmeti i que el pacient deixi de ser un agent transmissor de la infecció a altres persones a curt termini després del tractament", afirma Carmona. Equip d'investigadors del Cim i Clínica Universitat de Navarra que participen en aquest assaig clínic.

La tecnologia de la fotodesinfecció mitjançant teràpia fotodinàmica és un procés indolor que s'ha utilitzat durant més de 10 anys, principalment al Canadà, com un mecanisme per prevenir les infeccions de la ferida quirúrgica per bacteris multiresistents que colonitzen les fosses nasals.

Científico

Des de l'Hospital declaren que, si s'aconsegueix eliminar el reservori del virus, aquest tractament podria permetre "escurçar la durada dels confinaments amb infecció per SARS-CoV-2, generant un impacte positiu en la població, les empreses i l'economia" i subratlla que "a més, l'àmbit hospitalari es podria beneficiar doblement, disminuint el risc de contagi dels malalts al personal sanitari, i escurçant les baixes dels professionals sanitaris o dels cuidadors de dependents, que en situacions de pandèmia són imprescindibles."

El Dr. Carmona afegeix que un altre avantatge d'un enfocament de destrucció física del virus és que "aquest tipus de tractament seria agnòstic al tipus de variant, la qual cosa faria d'aquest tractament un complement perfecte a les actuals mesures de prevenció i terapèutiques", a més que "el virus no pot desenvolupar cap resistència al tractament".

Es tracta d'un assaig aleatoritzat i controlat, els participants del qual estan sent reclutats entre persones ateses per contagi de covid-19 a la seu de Pamplona de la Clínica Universitat de Navarra. Aquests pacients reben tres sessions de fotodesinfecció i durant dues setmanes es comprova en ells l'evolució de la càrrega viral i de la malaltia. D'acord amb la pràctica habitual dels assajos clínics i per confirmar l'eficàcia del tractament, la meitat dels participants està rebent el tractament fotodinàmic, i l'altra meitat rebrà una intervenció de control.