El mindfulness o atenció plena és una teràpia i filosofia de vida que consisteix a concentrar-nos en el moment present per millorar la nostra salut emocional, en viure l'aquí i l'ara.

Què és el mindfulness?

El mindfulness es basa a posar tota la nostra atenció en el moment present, en els moviments, sensacions i sons que ocorren en cada instant. Amb aquesta teràpia, que també es coneix com a atenció plena o conscient, podem prendre consciència dels nostres pensaments, observar-los des de la distància sense jutjar-los i descobrir què els desencadena. D'aquesta manera, el mindfulness ens ajuda a reconèixer pautes de comportament per evitar automatismes i aprendre a prendre millors decisions.

Per mindfulness entenem la sèrie de pràctiques que ens ajuden a prendre consciència del moment present, però també una filosofia de vida que passa per viure el moment i acceptar-nos com som.

Diversos estudis han reconegut l'eficàcia del mindfulness o atenció plena per fer front a trastorns emocionals com l'estrès o la depressió.

Per mindfulness entenem la sèrie de pràctiques que ens ajuden a prendre consciència del moment present

Quin és l'origen del mindfulness

El mindfulness té el seu origen en els ensenyaments budistes, però no va arribar a Occident fins als anys 70. Ho va fer de la mà de Jon Kabat-Zinn, metge i professor universitari als Estats Units que ha dedicat la seva carrera professional a difondre la pràctica de l'atenció plena per millorar la qualitat de vida de les persones. Jon Kabat-Zinn ha publicat nombrosos treballs sobre els beneficis del mindfulness per combatre la depressió i l'ansietat o simplement per portar una vida plena.

Amb el temps, la pràctica del mindfulness s'ha consolidat com una de les teràpies més demandades per millorar la nostra salut emocional.

Mindfullness
Mindfullness

Com es practica l'atenció plena

Prendre consciència d'un mateix en el moment present no és fàcil. Aconseguir l'atenció conscient requereix entrenament.

Per començar a practicar mindfulness és aconsellable buscar un lloc sense sorolls i allunyat de distraccions, que a més tingui una temperatura agradable. Sentir-te còmode és fonamental per aconseguir l'atenció plena.

El mindfulness pot practicar-se en qualsevol moment del dia. N'hi ha prou amb uns 10 minuts diaris si ets principiant, o mitja hora quan ja ets un expert, per començar a notar els beneficis d'aquesta teràpia. Encara que qualsevol moment és bo, si practiques l'atenció conscient a primera hora, abans d'iniciar la teva rutina diària, enfrontaràs el dia amb energia i actitud positiva.

El mindfulness s'exercita sobretot en posició asseguda, amb l'esquena formant un angle recte i el cap lleugerament aixecat, com si un fil tirés d'ella cap a dalt. Amb els braços al llarg del cos i les cames en posició còmoda, ja estem a punt per aprendre a ser conscients de l'instant que vivim.