L'endometriosi és una afecció que es produeix quan el teixit de l'endometri, que generalment es troba a l'interior de l'úter, s'expandeix fora d'ell i assoleix altres parts com els ovaris, les trompes de Fal·lopi, la bufeta i fins i tot l'intestí.

Afecta aproximadament al 10% de les dones entre 15 i 44 anys i, entre altres coses, produeix regles molt abundants i doloroses i dificultat a l'hora de quedar-se embarassada, com recull aquest estudi dut a terme per experts de la Universitat d'Oslo.

Un diagnòstic complicat

Pot presentar-se de manera diferent en les dones. Algunes no tenen símptomes i només descobreixen l'afecció quan es presenta una impossibilitat d'aconseguir la gestació. D'altres, en canvi, experimenten fortes conseqüències.

Atès que l'endometriosi és una afecció progressiva, els símptomes generalment comencen de forma més lleu i empitjoren amb el temps. Les dones sovint confonen els primers signes d'endometriosi amb dolor menstrual, per la qual cosa és difícil saber si la pateixes. De fet, el diagnòstic triga una mitja de 7 anys en obtenir-se.

El perfil de les dones que el pateixen és el següent: dones d'entre 30 o 40 anys, amb períodes que duren més d'una setmana i amb més freqüència de l'habitual, que no han donat a llum i amb antecedents familiars de l'afecció.

Els signes i símptomes de l'endometriosi són dolor moderat a intens en els dies previs i durant la menstruació, durant l'ovulació, durant o després del sexe, en orinar, sagnia entre períodes, problemes digestius com ara distensió abdominal, nàusees, diarrea o restrenyiment i dificultat per aconseguir l'embaràs. El dolor de l'endometriosi pot interferir amb la vida quotidiana d'una dona. Pot ser prou intens perquè no pugui fer exercici, treballar, assistir a l'escola o participar en altres activitats.

Dona amb dolor / Unsplash
Dona amb dolor / Unsplash

Les dificultats per aconseguir l'embaràs poden deure's que el teixit cicatricial i les adherències alteren l'estructura pelviana, el que dificulta que un òvul fertilitzat arribi a l'úter. De fet, el tractament sovint inclou cirurgia laparoscòpica per eliminar aquest teixit i adherències o la utilització de tècniques inseminació intrauterina i fecundació in vitro.

Origen de la malaltia

També és important saber que l'endometriosi pot continuar afectant les persones menopàusiques que utilitzen teràpia hormonal i els homes transgènere. Les possibles causes inclouen l'anomenada menstruació retrògrada. Aquest fluix menstrual invers fa que la sang i el teixit tornin a la cavitat pelviana, on les cèl·lules endometrials poden adherir-se a la superfície de les parets pelvianes i els òrgans reproductius.

Altres teories apunten a una transformació cel·lular. Les hormones i altres factors poden fer que certes cèl·lules es transformin en cèl·lules endometrials; un trastorn del sistema immunitari pel qual no reconeix el teixit endometrial i aquest creix al lloc equivocat o una producció excessiva d'estrògens, que al seu torn pot provocar la transformació cel·lular.