Des de començaments de 2019, els carrers de nombroses ciutats espanyoles es van anar omplint cada vegada més de gent, sobre tot jove, que protestava contra la inoperància dels governs davant dels devastadors efectes del canvi climàtic.

Aquestes concentracions van ser el punt de partida del moviment internacional 'Fridays for Future' al nostre país. L'esmentat moviment, que se segueix a més de 20 països, va començar l'agost de 2018, després que la jove estudiant Greta Thunberg decidís plantar-se davant del parlament suec tots els dies per protestar contra la falta de resposta política contra el canvi climàtic.

Thunberg compartia les seves accions per xarxes socials, i la difusió va començar a augmentar. Llavors, el 8 setembre, la jove va canviar d'estratègia i va decidir que, a partir d'aquell moment, protestaria tots els divendres de cada setmana, fent vaga estudiantil i plantant-se davant del parlament suec. Encara que sí el més conegut, 'Fridays for Future' no és l'únic element d'origen suec que s'ha estès a nivell internacional i que busca preservar el medi ambient del nostre planeta. Si sou fans del running i el vostre objectiu és preservar el medi ambient, esteu d'enhorabona, perquè podeu complir ambdues alhora gràcies al 'plogging'.

El 'plogging' és molt senzill. Consisteix, bàsicament, a recollir escombraries mentre corres

El 'plogging', la forma ràpida (i mai millor dit) d'acabar amb les escombraries El 'plogging' és molt senzill. Consisteix, bàsicament, a recollir escombraries mentre corres. El terme prové de la paraula sueca 'plocka upp', que significa recollir, i el vocable anglès 'jòguing', sortir a córrer. Es tracta d'una manera ecològica de fer exercici que està arrasant a tot el món.

Plogging
Plogging

Va ser inventat pel suec Erik Ahlström el 2016. Aquell any es va mudar del resort Åre a Estocolm, on va quedar molt impactat per la quantitat de residus que veia acumulats als carrers cada vegada que utilitzava la bicicleta per anar a treballar: "Les mateixes escombraries podien ser al carrer per diverses setmanes sense que ningú la recollís, així que jo vaig començar a fer-ho. El meu cor se sentia bé encara que només netegés un petit espai de la ciutat", comenta quan explica com va sorgir la idea.

Des d'aleshores, Ahlström va adquirir l'hàbit de recollir escombraries mentre muntava en bicicleta. A poc a poc, va començar a organitzar esdeveniments amb amics i persones aficionades al running per sortir a córrer i netejar els carrers de la ciutat. Segons ell mateix, "quan fas una activitat física, augmentes la teva adrenalina i segregues endorfines, per la qual cosa el 'plogging' es converteix en una espècie de caça del tresor."

L'èxit va ser rotund. A poc a poc aquesta activitat, coneguda en suec com a 'plogga', va començar a estendre's per tot el país. Tant va ser així, que Ahlström va crear una pàgina web on s'oferia informació sobre els esdeveniments organitzats, així com de les conseqüències del canvi climàtic. A més, el terme 'plogga' va ser una de les 38 paraules noves que es van admetre en la llengua sueca.

En un món globalitzat, on les xarxes socials permeten establir connexions entre persones de diferents països, era qüestió de temps que el 'plogging' s'estengués més enllà de Suècia.