El cas és que no només l'alcohol "dur" pot produir aquest efecte. Fins i tot la cervesa, més lleugera, pot causar aquest desagradable malestar d'estómac. Però, per què l'alcohol ens afecta així l'estómac? Y quines són les conseqüències de consumir-lo en excés?

Com a primera mesura, una advertència: vomitar després de beure s'ha de prendre seriosament, ja que pot revelar una intoxicació etílica: un enverinament produït per l'alcohol. Davant del dubte d'intoxicació etílica, el més segur és buscar ajuda mèdica.

 

Intoxicació etílica: un enverinament produït per l'alcohol

 

Per què l'alcohol et fa vomitar

L'alcohol és una toxina i conseqüentment, pres en excés, pot afectar a l'estómac causant el vòmit, particularment si has begut massa.

No afecta exclusivament el fetge, que és la creença més estesa, sinó també el tracte intestinal, començant pel revestiment de l'esòfag i de l'estómac. Pot causar dolor, irritació del revestiment, dolor al menjar, acidesa i vòmits.

malestar
 

 

 

Els símptomes de la intoxicació etílica

Si beus molt, i particularment en un període de temps reduït, pot produir-te una intoxicació etílica.

Els casos greus d'intoxicació poden conduir al coma (el "coma etílic"), danys al cervell i fins i tot la mort. Si tu, o algú proper, teniu algun dels símptomes que segueixen, hauries d'anar sense falta a urgències:

  • Confusió
  • Vòmits
  • Falta de coordinació
  • Respiració lenta o irregular
  • Estupor, o inconsciència
  • Hipotèrmia: pell pàl·lida o blavosa causada per la baixa temperatura corporal.

Per tant, a efectes de distingir entre una borratxera i una intoxicació: La intoxicació greu resulta en una seriosa confusió, pot causar febre, incrementar el ritme cardíac i s'ha de tractar amb urgència. La capacitat de respiració pot veure's afectada, amb pauses de fins a deu segons entre inspiracions; els pacients poden tornar-se cianòtics (pell blavosa), tenir l'oxigen en sang molt baix i poden ser proclius a aspirar el seu propi vòmit.

 

Com recuperar la sobrietat

Contràriament a les receptes populars, prendre molt cafè, fer-se una dutxa freda, intentar caminar, provocar el vòmit... no servirà de res. L'absorció de l'alcohol en l'organisme és molt ràpida i aquestes velles receptes poden en realitat empitjorar el teu estat.

Si algú té símptomes de molt excés d'alcohol, s'ha de fer el següent:

  • Mantenir-se despert, i assegut
  • Prendre xarrups petits d'aigua, si és capaç de beure'ls
  • Si ha perdut la consciència, ajeure'ls de costat i comprovar que respiren amb normalitat
  • Mantenir-los calents, abrigant-los de ser necessari
  • Estar amb ell, fent atenció als símptomes.
  • Si no millora, cridar a urgències.

 

Quant alcohol beus?

Si regularment vomites després de les nits "mogudes", potser hauries de controlar el que beus.

L'alcohol es mesura en "unitats", sent cada unitat l'equivalent a deu grams d'alcohol. Com a guia:

  • 1 unitat. Un vas o copa de vi (100 ml), una cervesa (200 ml), un cigaló o un vermut.
  • 7 unitats: una ampolla de vi (750 ml)
  • 10 unitats: un litre de cervesa
  • Un combinat amb whisky, rom o ginebra contenen entre 2 i 4 unitats, segons el carregat que prengui.

És molt variable l'alcohol que cadascú pot prendre, però el recomanat per l'OMS és no passar de 14 unitats d'alcohol setmanals... i sens dubte repartides entre tota la setmana, no d'una tirada!