La grip és una malaltia infecciosa causada per l'influenzavirus A o influenzavirus B, ambdós virus de l'ARN de la família Orthomyxoviridae. Aquesta patologia presenta un clar patró estacional, ja que sol mostrar pics epidemiològics a finals de tardor i durant l'hivern en climes temperats.

Però, per què la grip apareix a l'hivern? Diversos estudis proven de donar resposta a aquesta pregunta que, encara que no ho sembli, encara no té una resposta tan clara com la majoria de la població general podria creure. Continua llegint si vols saber-ne més.

 

Diversos estudis hipotetitzen que el fet que les persones ens amunteguem més en espais públics durant l'hivern pot promoure l'expansió de la grip

 

Per què la grip apareix més a l'hivern? Una resposta multifactorial

En primer lloc, per comprendre la variació estacional d'aquesta malaltia, és necessari categoritzar-la en diversos fronts.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ens mostra que existeixen diversos tipus de virus causants de la grip estacional. Aquests són els següents:

Els influenzavirus A es classifiquen segons proteïnes superficials estructurals, l'hemoaglutinina (HA) i la neuraminidasa (NA). Els subtipus actualment circulants en l'ésser humà són el A(H1N1) i el A(H3N2), i totes les pandèmies registrades fins ara en el que a la grip es refereix han estat causades per aquests influenzavirus. Aquests són els patògens més agressius dels tipus causants de la patologia.

Així doncs, com hem pogut veure, el món de la grip és molt més extens del que al principi podria imaginar-se a un nivell merament microscòpic. Encara així, hi ha molt més que indagar en el que a dinàmiques infectives es refereix.

 

grip
 

 

El perquè de l'estacionalitat

És necessari destacar, en primer lloc, que no està del tot clar el perquè de l'estacionalitat de la grip. A partir d'ara ens mourem en supòsits, sens dubte avalats per estudis científics, però que en cap cas no es poden considerar com a realitats absolutes.

A continuació, et mostrem 3 possibles explicacions de l'estacionalitat gripal.

 

1. Variacions estacionals en el contacte

Està clar que el comportament dels hostes (en aquest cas, els humans), ha de jugar un paper essencial en la disseminació de la malaltia en qualsevol procés epidemiològic.

Diversos estudis hipotetitzen que el fet que les persones ens amunteguem més en espais públics durant l'hivern pot promoure l'expansió de la grip. Aquests es basen en la realitat que, per exemple, als Estats Units qualsevol persona monitorada passa una mitjana d'1-2 hores més en espais tancats durant episodis climàtics freds.

 

2. Variacions estacionals en la supervivència del virus

El temps que roman el virus en l'ambient rere la seva secreció és essencial per quantificar l'èxit epidemiològic del mateix. Com més pugui sobreviure en el medi extern, més probabilitats hauran que una persona sana pugui infectar-se, veritat?

Segons aquest raonament, 4 de 6 estudis mèdics han demostrat que la supervivència del virus de la influença augmenta com menor és la humitat relativa de l'ambient. Això podria ser possible perquè a una humitat més gran, més probable és que el virus s'adhereixi a les partícules de vapor d'aigua en l'aire, la qual cosa causaria la seva precipitació primerenca, en comptes de poder infectar un altre hoste.

 

3. Variacions estacionals en el sistema immune de l'hoste

Com és d'esperar, igual d'important que les eines de transmissió del virus són les barreres de defensa de l'hoste davant d'un procés epidemiològic. Per això, no podem oblidar-nos que nosaltres mateixos també canviem de forma tant interna com externa segons l'època de l'any.