Si alguna cosa caracteritza la societat actual davant altres èpoques de la història és l'ús d'Internet i les xarxes socials i el tremend aparador que suposa el fet que milions de persones a tot el món comparteixin les seves vides a través d'elles. Però, aquesta sobreexposició que no s'ha donat en altres èpoques de la història, a què respon i que conseqüències pot tenir? Ja que a la segona pregunta ja hi ha molts estudis que han respost i en general destaquen que s'ha de fer un ús responsable de les xarxes socials perquè hi pot haver conseqüències psicològiques negatives, sobretot entre els més joves.

Les conseqüències de l'ús de les xarxes socials segons els estudis

Un exemple és aquesta investigació que ha estat duta a terme als Estats Units per experts de les Universitats de San Diego, La Florida, Lynn i Pomona. En ella es conclou que s'ha experimentat un important augment en el nombre d'adults joves i adolescents que asseguren haver experimentat símptomes psicològics negatius –depressió, pensaments suïcides i trastorns psicològics– l'any 2011 i posteriorment, que coincideix amb el període en què les xarxes socials irrompen i es consoliden com un element imprescindible en la seva vida.

I a la primera pregunta, és a dir, per què decidim compartir informació, aquest estudi publicat en el Journal of Experimental Psychology dirigit per investigadors de la Universitat de Pennsilvània, Danielle Cosme i Emily Falk conclou que les persones comparteixen informació que senten que és significativa per a ells mateixos o per a les persones que coneixen. D'aquesta forma, s'estableix una viralitat basada en el valor que representa per a altres persones.

Xarxes socials en el móvil / Unsplash
Xarxes socials al mòbil / Unsplash

Informació que interessa

Els experts creuen que analitzar els ingredients psicològics que fan que una persona comparteixi una publicació a les xarxes socials pot ajudar els científics a compartir dades rellevants i així difondre missatges necessaris sobre qüestions com el canvi climàtic o als metges a dissipar els mites sobre la salut. Perquè les persones fem més atenció a la informació que ens incumbeix, que té a veure amb nosaltres.

Un exemple va ser el de la pandèmia. Al començament, necessitàvem difondre ràpidament informació precisa sobre el que estava passant, com protegir-nos nosaltres mateixos o com protegir els altres, segons els experts. D'aquesta forma, la difusió d'informació dins de les xarxes socials pot tenir un gran impacte per canviar el nostre comportament individual i el nostre comportament col·lectiu a través del canvi de les nostres percepcions del que és normatiu. La difusió d'informació precisa apodera les persones per unir-se i actuar.

A més, compartir informació activa els centres de recompensa al nostre cervell. I quan ens comuniquem amb els altres, considerem el que l'altra persona està pensant o vol escoltar, una qualitat coneguda com a rellevància social, per això ens agrada exhibir-nos a les xarxes.