Científics de la Universitat d'Austràlia del Sud han descobert una altra raó per la qual la societat hauria de fer més atenció a la salut mental: està estretament relacionada amb les variacions de la pressió arterial i la freqüència cardíaca.

Un nou estudi publicat a BioMedical Engineering estableix un vincle entre la malaltia mental i la pressió arterial molt fluctuant, la qual cosa pot provocar malalties cardiovasculars i danys als òrgans.

El doctor Renly Lim i els seus col·legues de les universitats de Malàisia diuen que hi ha evidència clara que la malaltia mental interfereix amb les funcions autònomes del cos, inclosa la pressió arterial, la freqüència cardíaca, la temperatura i la respiració.

L'estudi

"Revisem 12 estudis sobre persones amb ansietat, depressió i trastorns de pànic i descobrim que, independentment de l'edat, la malaltia mental s'associa significativament amb més variacions de la pressió arterial durant el dia", afirma el Dr. Lim.

"També trobem que per a les persones amb malalties mentals, el ritme cardíac no s'adapta als factors estressants externs com deuria. Al contrari del que molta gent pensa, un cor sa no és el que batega com un metrònom. En canvi, s'ha d'adaptar per suportar els desafiaments ambientals i psicològics. Un ritme cardíac que canvia constantment és en realitat un signe de bona salut", afegeix Lim.

Batecs del corazón : Pixabay

Batecs del cor / Pixabay

La variació reduïda de la freqüència cardíaca

La variació reduïda de la freqüència cardíaca és comuna en persones amb malalties mentals i indica que la resposta del cos a l'estrès és deficient, la qual cosa exacerba els efectes negatius de l'estrès crònic.

A diferència de la freqüència cardíaca d'una persona (quantes vegades batega un cor en un minut), que sol ser constant, la variació reduïda de la freqüència cardíaca és més complexa i és el temps entre dos batecs cardíacs, que hauria de canviar segons els factors estressants externs.

"El que busquem no és un ritme cardíac que canviï constantment, sinó una variació alta del ritme cardíac. Això s'aconsegueix a través d'una dieta saludable, exercici, poc estrès i bona salut mental".

La variació reduïda de la freqüència cardíaca baixa passa quan el cos d'una persona està en predisposició de lluita o fugida, s'estressa fàcilment i és comuna en persones amb malalties cròniques, inclosos problemes cardiovasculars i de salut mental.

Si bé les grans variacions de la pressió arterial durant el dia no són ideals, a la nit la pressió sistòlica ha de disminuir entre un 10 i un 20 % per permetre que el cor descansi. Els investigadors van trobar que en les persones amb problemes de salut mental, la seva pressió arterial no baixa prou a la nit.

La reducció de la immersió (menys del 10 %) pot ser causada per molts factors, inclosa la disfunció autonòmica, la mala qualitat del son i els ritmes circadiaris interromputs que regulen el cicle de son i vigília.

Conclusions

"La conclusió d'aquest estudi és que hem de parar més atenció als impactes físics de les malalties mentals", diu el Dr. Lim.

"És una càrrega global important, que afecta entre l'11 i el 18 % de persones a tot el món. Atès que les malalties mentals poden contribuir al deteriorament de la regulació del cor i la pressió arterial, la intervenció terapèutica primerenca és essencial".