Tècnicament, la hipertensió és l'augment de la pressió arterial de forma crònica, amb valors iguals o superiors a 140 de pressió sistòlica i 90 de diastòlica. I, a més, un factor de risc cardiovascular.

Respecte a les seves causes, és cert que la pressió arterial pot elevar-se sense una causa prèvia. Així com com a conseqüència de patir malalties endocrines o renals, i fins i tot pel consum d'alguns fàrmacs.

Altres motius més freqüents són l'abús de tabac, de l'alcohol, l'estrès, el sobrepès o la falta d'exercici... I hi ha experts que defensen que també per seguir una dieta alta en sodi. Una cosa que pot ocórrer fàcilment si prenen molts aliments precuinats, ja que tenen aquesta desaconsellable peculiaritat.

L'excés de sal, un factor de risc

Com baixar la tensió: la sal

Nombrosos estudis demostren que reduir la quantitat de sodi en la dieta redueix la pressió arterial. La sal és necessària en l'organisme en petites dosis, però si se sobrepassa la quantitat adequada es pot produir retenció de líquids i augment de la pressió arterial. Necessitem 1,25 g de sal al dia i hem de provar de mantenir la seva ingesta per sota dels 6 grams (1 cullereta de cafè).

6 grams de sal = 2,5 g de sodi = 2.500 mg de sodi. Una manera de reduir el seu consum sense notar la seva absència és, per exemple, condimentant els nostres menjars amb espècies.

Hipertensió

Aliments que ajuden a baixar la tensió arterial

Bananes

Són una font de potassi, recomanable per controlar la pressió arterial. De fet, investigacions recents a l'Índia defensen que la pressió arterial es pot reduir fins i tot en un 10% menjant dues bananes al dia durant un parell de setmanes.

Com a benefici addicional, aquesta fruita és molt baixa en sodi i no té colesterol.

All

Tant l'all cru com l'all cuit tenen propietats que poden ajudar a controlar la pressió sanguínia i, alhora, a reduir els nivells de colesterol. Per això, seria interessant menjar entre un i dos grans d'all al dia, prèviament picats.

En recalcar-se, creen sulfur d'hidrogen, un compost que promou el bon flux de la sang, elimina els gasos i redueix la pressió sobre el cor. Una altra alternativa és prendre dues vegades al dia, entre 5 i 6 gotes de suc d'all barrejat amb 4 culleradetes d'aigua.

Api

La 3-N-butilftalida, una espècie de 'fitoquímic' present en grans quantitats en l'Api, pot ajudar a controlar la pressió arterial alta.

A més, consumit de manera regular, també ajudarà a reduir les hormones de l'estrès que constrenyen els vasos sanguinis. Una de les causes més freqüents d'hipertensió. Provi de menjar, almenys, una tija d'api amb un vas d'aigua al dia.

Llimona

La llimona ajuda a eliminar la rigidesa dels vasos sanguinis, fent-los més suaus i flexibles. D'altra banda, conté molta vitamina B, necessària per evitar la insuficiències cardíaques.

És una bona idea prendre un vas d'aigua tèbia amb suc de llimona, aviat en el matí i amb l'estómac buit. Per a un millor resultat, no agregar ni sal ni sucre.