La falta de temps sempre ha estat un obstacle en la nostra rutina de vida. Amb freqüència, l'acumulació d'activitats, tasques i compromisos, ha minvat la disponibilitat d'hores amb què comptem al llarg de la jornada, generant-nos tal nivell de frustració i aclaparament que acaba afectant la nostra tranquil·litat emocional. Davant d'aquesta circumstància, cap la pregunta: És possible gestionar el temps de manera que ens permeti controlar l'estrès?

Encara que no existeix una fórmula precisa per gestionar el temps, podem aplicar alguns hàbits i tècniques en la nostra vida diària a fi d'optimitzar les tasques i ser més efectius en el treball, aconseguint una millora considerable en la salut emocional. Aquí et mostrem el camí.

La falta de temps cada vegada és més comuna

  • Identifica les necessitats actuals

El punt de partida per aconseguir una gestió òptima del temps és determinar quines són les necessitats que hem d'atendre actualment. És precís identificar, amb l'ajuda d'un llistat, si som necessitats de temps lliure, de millorar la manera en què organitzem les tasques o de realitzar aquelles activitats que ja les tenim programades. També, és possible que necessitem ampliar el temps entre els compromisos assumits, per no haver d'estar al límit.

En identificar les nostres pròpies necessitats, podrem determinar nous hàbits que ens ajudin a aconseguir una adequada optimització del temps, així com prioritzar tasques o prescindir d'aquelles que no considerem important. Encara quan siguin moltes les necessitats que anem identificant, és aconsellable considerar-les totes per a, més endavant, començar a tamisar la llista.

Manejar|Manipular Temps
Manejar Temps
  • Analitza cada una de les activitats diàries

Una vegada que tinguem la llista acabada, hem d'analitzar què és el que està impedint de satisfer aquestes necessitats. Per a això, resulta indispensable examinar cada una de les tasques i activitats que realitzem dia a dia, des del moment en què ens aixequem fins a l'hora en què ens fiquem al llit, a fi d'identificar allò que ens està consumint més temps.

L'anàlisi ha de ser integral. No n'hi ha prou amb realitzar una revisió lleugera de les nostres activitats diàries, haurem de revisar totes i cada una de les tasques habituals que ocupen el nostre temps al llarg del dia, així com aquells compromisos que complim gairebé com a rutina. Només així, visualitzarem aquell moment del dia en què la productivitat la tenim al màxim, així com aquell instant en el que ajornem.

  • Detecta els hàbits que ens roben temps

Identifica aquelles activitats que, lluny d'aportar valor per al compliment dels nostres objectius diaris, l'únic que fan és robar-nos el temps del que disposem. Amb què freqüència revisem les xarxes socials? I el correu electrònic? parlem molt per WhatsApp?

Al llarg del dia, tots acabem realitzant activitats que ens consumeixen recursos i no sumen valor al compliment dels nostres objectius; aquestes són les accions que atempten contra una adequada gestió del temps. Les distraccions i la desorganització fan que no puguem complir les nostres tasques importants, generant frustració i elevant el nostre nivell d'estrès.

  • Programa el treball diari

Quins canvis hem de realitzar per optimitzar les tasques diàries? La programació del treball és molt simple; hem de començar per deixar de banda aquelles activitats de què podem prescindir. És probable que algunes d'elles puguem delegar per disposar de més temps, mentre que d'altres les hàgim de deixar de banda perquè, senzillament, no ens aporten valor.

És en aquesta etapa en la qual, també, hem de prioritzar aquelles tasques o activitats sobre altres que aporten menys valor per al compliment dels objectius traçats.