L'últim any del que es tenen dades, 2020, el Consell General del Poder Judicial va registrar un total de 2,2 divorcis per cada 1.000 habitants a Catalunya. I, encara que el número ha descendit des que va començar la pandèmia, el cert és que durant anys, les xifres de nul·litats, divorcis i separacions han anat creixent des que es va aprovar la llei fa 40 anys.

Però... quines són les raons per les quals es divorcien les parelles? Segons un nou estudi dut a terme a Dinamarca i publicat en el Journal of Sex & Marital Therapy, en el que es van tenir en compte els casos de 2.371 persones recentment divorciades, la causa principal, resposta pel 47% dels participants, va ser la falta d'amor o intimitat, sigui perquè un o ambdós socis es desenamora.

La segona raó més comuna són els problemes de comunicació. Aproximadament el 44% dels participants van triar aquesta resposta. Els investigadors van explicar que això podria significar que cada cònjuge tenia un estil de comunicació diferent o que un preferia comunicar-se menys que l'altre.

En tercer lloc, va ser la falta de simpatia, respecte o confiança, i el 34% dels participants van seleccionar aquesta raó. El 32% de les persones, van apuntar, en quart lloc, a què cada membre de la parella va emprendre un camí diferent en la vida, perdent el nexe d'unió que un dia els va fer comprometre.

Separación

Segons els experts que van participar en l'estudi, les respostes que van citar els participants de l'estudi tendien a ser emocionals i personals, mentre que les raons per les quals les persones es van divorciar en anys anteriors es basaven típicament en el comportament d'un cònjuge.

"Es podria considerar que els quatre motius donats amb més freqüència pels enquestats en el nostre estudi reflecteixen aspectes romàntics, emocionals i interpersonals de la relació anterior", van escriure els investigadors. "En conseqüència, es considera que aquestes troballes recolzen suport als d'investigacions més recents que els motius conductuals com la violència i l'addicció han disminuït amb el temps, mentre que els motius psicològics i emocionals del divorci han augmentat."

Bàsicament, vivim en una era en què la satisfacció personal és important, i si un matrimoni no ens satisfà perquè no sentim que estem en el mateix que la nostra parella o el romanç s'ha perdut, el divorci es converteix en l'opció més acceptable.

Per prevenir aquests problemes, els investigadors creuen que s'ha de dedicar temps en parella a continuar coneixent-se, compartir sentiments o experiències, o simplement ser presents. A més suggereixen la possibilitat d'anar a un terapeuta professional que ajuda a reconduir les relacions.