La popularitat de l'estèvia es continua disparant fins i tot quan altres edulcorants sense sucre van caient en desgràcia, però és segur el seu consum?

L'estèvia va arribar per primera vegada al mercat nord-americà el 2008 i aviat van ser molts els que des de la comunitat nutricional es van mostrar encantats amb el potencial per a la salut d'aquest nou substitut del sucre. Per fi hi havia un substitut del sucre natural amb zero calories que era fins i tot 300 vegades més dolç que el mateix sucre.

L'esperança era que l'estèvia pogués ajudar en els esforços de pèrdua de pes sense sacrificar el sabor i exercís un paper en el control de la diabetis. De fet, alguns d'aquests aspectes han arribat a bon terme.

L'estèvia continua sent popular, i gran part d'això pot estar relacionat amb l'augment de la diabetis, així com amb la moda dels aliments naturals a base de plantes. Encara que l'ús d'altres edulcorants artificials ha disminuït, les vendes de productes que contenen estèvia no han fet sinó créixer en els últims anys.

Què és l'estèvia

Derivat de la planta sud-americana Stevia rebaudiana, aquest substitut del sucre conté glucòsids d'esteviol, que s'utilitzen com edulcorants. L'estèvia es pot trobar en begudes, postres, xiclets, productes enfornats, dolços, iogurts i també es pot utilitzar per cuinar a casa.

Caja de sobres de estevia
Caixa de sobres d'estèvia

És segura l'estèvia?

L'estèvia és considerada com un ingredient "generalment reconegut com a segur" per la FDA nord-americana. En un inici, hi va haver certa preocupació inicial que l'estèvia podria augmentar el risc de càncer o problemes reproductius segons els estudis en animals, però ara, després de més de 10 anys al mercat, es reconeix que l'estèvia és segura.

Explorant els beneficis potencials per a la salut

El control dels nivells de sucre a la sang és la pedra angular del control de la diabetis, i alguns aliments tenen efectes més dràstics en aquest sentit que d'altres. L'estèvia no eleva el nivell de sucre a la sang i és una alternativa de bona i segura al sucre per als diabètics.

La FDA i l'Associació Nord-Americana del Cor s'han mostrat d'acord que l'estèvia pot ser beneficiosa per a les persones amb diabetis si la utilitzen amb moderació i no la compensen amb el consum de calories addicionals en un moment posterior.

L'estèvia és un bon substitut de la sacarosa de calories regulars, ja que no té calories, de manera que aquells que opten per substituir el sucre per estèvia poden beneficiar-se d'aquesta alternativa. Tanmateix, la pèrdua de pes no està garantida per això.

De què té gust l'estèvia?

Té gust de sucre? No exactament. No és possible obtenir un substitut del sucre que tingui exactament el mateix gust que el sucre.

Com que és tan, tan dolç, no es necessita tanta quantitat com amb el sucre, per la qual cosa l'estèvia sovint es barreja amb un agent portador més voluminós, com l'eritritol o la dextrosa (que és un sucre del blat de moro), que també li dona un aspecte més ensucrat quant a aparença i textura.