El dèficit de proteïna, o hipoproteinèmia, es refereix a nivells baixos de proteïna a la sang. Aquesta deficiència pot ocórrer|passar si no es té prou proteïna en la dieta per satisfer les necessitats del cos, com quan se segueix una dieta que restringeix severament el consum de proteïnes.

També es pot tenir dèficit de proteïna si el cos no pot digerir i absorbir de manera efectiva les proteïnes dels aliments que es consumin a causa d'una altra afecció mèdica.

Què fa la proteïna

Quan es digereix, la proteïna es descompon en aminoàcids. Aquests aminoàcids ajuden que els teixits del cos funcionin i creixin. Això fa que aquest macronutrient sigui important per tenir músculs i ossos sans i forts, a més de tenir un impacte al cabell i les ungles.

Hi ha 9 aminoàcids essencials i 11 aminoàcids no essencials. Els aminoàcids essencials ho són en el sentit que s'han de consumir a través de la dieta perquè el nostre cos no pot produir-los.

A diferència dels carbohidrats i els greixos, no existeix un mecanisme per emmagatzemar l'excés d'aminoàcids que es consumeixen en la dieta. Per tant, es necessita un subministrament continu, el que fa necessari consumir proteïnes diàriament.

Menjar peix és una excel·lent opció per reposar proteïna
Menjar peix és una excel·lent opció per reposar proteïna / Unsplash

Símptomes de deficiència de proteïnes

Quan el cos no obté les quantitats de proteïna requerides o no pot utilitzar la proteïna de manera eficient, pot provocar símptomes com un augment d'infeccions i malalties, una reducció de la massa muscular, inflor a les cames, cicatritzacions de ferides més lentes i pressió arterial alta durant el segon trimestre de l'embaràs, coneguda com a preeclàmpsia.

La deficiència de proteïnes pot manifestar-se de manera diferent en nadons i nens. Per exemple, mostrant-se en canvis de pigmentació poc habituals a cabell i pell. Així mateix, els nadons prematurs que neixen amb hipoproteinèmia també tenen un risc més important de lesió neurològica greu i mort.

Encara que el dèficit de proteïnes és més comú als països en desenvolupament, el teu metge pot analitzar-te la sang per determinar si els teus nivells de proteïna són massa baixos, així com donar-te consells sobre com tornar a pujar aquests nivells.

Què causa la deficiència de proteïnes

Les pautes dietètiques actuals recomanen que els adults consumeixin entre el 10% i el 35% de les calories diàries a través de les proteïnes. Hi ha experts que afirmen que portar una dieta vegetariana contribueix al dèficit de proteïnes. La idea és que l'eliminació de tots els aliments a base de carn restringeix severament la ingesta de proteïnes, de vegades a nivells poc saludables.

La deficiència de proteïna també pot ser causada per certes condicions mèdiques, algunes de les quals inclouen la sida, l'anorèxia nerviosa, el càncer, l'MPOC, l'amililoïdosi i la insuficiència renal.

Quanta proteïna necessitem

Per mantenir un flux constant d'aminoàcids, és essencial una ingesta adequada de proteïnes. Per tant, es recomana menjar prou proteïna per mantenir l'estructura i funció de les cèl·lules. Aquest requisit serà diferent per a cada persona en funció de factors com l'edat, el sexe i els nivells d'activitat física.

Es recomana que la majoria dels adults consumeixin uns 150 grams de proteïna al dia, dos terços dels quals han de procedir de carn vermella, aus o ous. La resta, de mariscos, fruita seca, llavors i productes de soja.