Va ser un grup de científics de les Universitats d'Harvard i Rush que van donar a conèixer en un estudi l'anomenada dieta Mind, de la qual van concloure que pot reduir el risc de patir Alzheimer en un 53%. Per les seves sigles en anglès vol dir "Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay" o el que és el mateix, intervenció de les dietes Mediterrània i DASH per al retard neurodegeneratiu.

Uneix la dieta mediterrània, basada en l'ús abundant de vegetals i fruites, oli d'oliva com a greix fonamental, la ingesta diària de cereals integrals, així com de lactis i iogurts i un consum restringit de carns vermelles. I, d'altra banda, la dieta DASH, que va néixer per lluitar contra la hipertensió arterial i que es basa en un alt consum de verdures, fruites i lactis sense greix amb un alt contingut en calci, potassi i magnesi i un consum moderat de cereals integrals, carns magres i peix.

La dieta MIND té per objectiu reduir la demència i el deteriorament de la salut cerebral que es produeix a mesura que les persones envelleixen. Recomana el consum preferent d'aquests deu aliments.

  • Verdures de full verd

Sis o més porcions per setmana d'aliments com la col arrissada, els espinacs, les verdures cuites i les amanides.

  • Resta de verdures

Una vegada al dia, especialment les que no contenen midó perquè proporcionen molts nutrients per una quantitat baixa de calories.

  • Baies

Es recomanen almenys dues vegades per setmana, en concret maduixes, els nabius, gerds i mores tenen beneficis antioxidants.

  • Nous

Cal provar de menjar cinc o més porcions de nous cada setmana, gràcies a la seva quantitat de nutrients.

Nous / Unsplash
Nous / Unsplash
  • Oli d'oliva

Ha de ser el greix principal, especialment per cuinar qualsevol aliment.

  • Cereals integrals

Civada, quinoa, arròs integral, pasta de blat integral i pa 100% integral, al voltant de tres vegades al dia.

  • Peix

El millor és triar peixos grassos com el salmó, les sardines, la truita, la tonyina i el verat per les seves altes quantitats d'àcids grassos omega 3, una vegada per setmana.

  • Llegums

Els llegums, en qualsevol de les seves varietats, s'han de consumir almenys quatre vegades per setmana.

  • Carn d'aviram

Es recomana menjar pollastre o gall dindi almenys dues vegades per setmana, però no fregit amb molt oli.

  • Vi

Tant el vi negre com el blanc poden oferir beneficis per al cervell, però a tot estirar una copa al dia.

La investigació ha demostrat que seguir la dieta MIND –fins i tot en un grau moderat– s'associa amb un risc reduït de malaltia d'Alzheimer i deteriorament cognitiu.

Quant als aliments que s'han de limitar són els següents: mantega i margarina, formatge, carn vermella, aliments fregits i pastissos i dolços.