Dieta durant el primer trimestre:

Aquesta etapa estarà marcada per l'alentiment de la digestió. És molt comú que aparegui restrenyiment, acidesa i aversions a certs aliments. Individualitzar la dieta és l'èxit de la correcta nutrició en aquesta etapa.

S'eliminaran aquells aliments que asseguin malament, buscant alternatives saludables. Para d'aquesta manera, aconseguir una alimentació el més completa possible i no provocar cap carència. Les quantitats recomanades variaran segons la dona, encara que no són gaire diferents de les d'una dieta equilibrada. El nostre plat ha de ser el més saludable i equilibrat possible, format per:

  • Proteïnes de bona qualitat a cada àpat: carn, peix, llegums, lactis, ous.
  • Hidrats de carboni complexos, com la pasta, pa, arròs, patata, batata, mill...
  • Greixos saludables, consumir preferentment oli d'oliva, fruita seca. Els pescats blaus grans (com l'emperador, salmó i tonyina) en tenir un nivell elevat de mercuri, queden limitats. És millor substituir-los per peixos blaus més petits, com: sardines, anxoves, seitons...
  • Fibra. Hem de prestar especial atenció a la fibra, ja que un dels inconvenients que apareix durant l'embaràs és el restrenyiment. Una correcta aportació d'aquesta juntament amb la correcta hidratació i una mica d'exercici ens ajudarà per anar millor al bany.
  • Micronutrients. Molts micronutrients estaran en augment en aquesta etapa de la vida.
  • Minerals: Els requeriments de ferro, iode i calci es trobaran augmentats. Encara que la majoria no hauran de ser més grans fins al 4t mes d'embaràs (consultar amb el seu metge).
  • Vitamines: Per assegurar la seva correcta aportació es recomana moltes vegades prendre algun tipus de suplement natural, sempre planificat per un professional.
Dieta Embaràs
Dieta Embaràs

Dieta en el segon i tercer trimestre:

El requeriment energètic i calòric de l'embarassada augmenta en aquests trimestres. La futura mare guanyarà al voltant dels 3,5 a 4 kg, i durant l'últim trimestre de 5 a 5,5 kg de pes. En aquesta etapa és molt important aportar una correcta càrrega energètica. S'augmentarà la càrrega d'hidrats de carboni complexos i de proteïnes d'alt valor biològic.

El requeriment energètic i calòric de l'embarassada augmenta en aquests trimestres

De la mateixa forma que en el trimestre passat els greixos saturats s'hauran de controlar, augmentat el consum de les insaturades (procedents com hem comentat, d'oli d'oliva, fruita seca i peix blaus petits).

Quant a micronutrients cobra especial menció el calci, que augmentarà el seu requeriment a partir del 4t mes d'embaràs fins al naixement del futur nadó. El iode, és un altre mineral a tenir en compte. Aquest és present de manera natural en els peixos, mariscos i algues. Per això es recomana el consum de peixos almenys 4 vegades a la setmana.

Per últim i no menys important, caldrà fer molta atenció al ferro. És comú que aparegui anèmia en les últimes etapes, a causa del creixement més gran del nadó