Avui dia ens sembla impossible imaginar les nostres vides sense les xarxes socials. És igual l'edat. Des d'aquells que les utilitzen per a qüestions més professionals fins als que se les plantegen com una afició, s'han convertit en un element essencial en les nostres vides.

El cert és que són una eina molt útil, que té molts avantatges, però hi ha vegades que cal trobar l'equilibri entre la quantitat de continguts, imatges i comentaris que competeixen constantment per la nostra atenció.

A més, el seu mal ús pot ser perjudicial. Per exemple, en aquesta investigació duta a terme a diversos països durant la pandèmia, es va concloure que aquells que van utilitzar les xarxes socials per entretenir-se o per disminuir la solitud durant la pandèmia van experimentar una salut mental més deficient.

El temps

Perquè encara que l'ús de les xarxes socials per al contacte personal i el manteniment de les relacions s'associa amb una millor salut mental, existeix una correlació entre l'augment del temps diari a les xarxes socials i una pitjor salut mental en general.

Per tant, la qüestió és el temps. Perquè en aquest estudi pilot realitzat de poc a estudiants, la majoria d'ells van admetre un canvi positiu en l'estat d'ànim, reducció de l'ansietat i millora del son durant i immediatament després d'un descans de les xarxes socials.

Una persona navegando en Instagram / Unsplash
Una persona navegant en Instagram / Unsplash

Un bon pla

Per això, una bona idea és, de tant en tant, fer una cura de xarxes socials. Però per dur-lo a terme cal proposar un pla. Pot ser un cap de setmana al mes o cada dos mesos en què es realitzi una activitat que pugui distreure de l'ús de la tecnologia. Per a això, cal identificar què suposen les xarxes socials per a nosaltres. Per exemple, els que les utilitzin per relaxar-se mentalment, poden intentar fer un tomb, escoltar música, llegir un llibre, fer mandales, meditació o cuinar.

Per a aquells per a qui les xarxes socials són una manera d'establir relacions amb d'altres, es pot fer servir el mètode antic: trucar per telèfon, fer una escapada, organitzar un dinar a casa o convidar algú a sopar.

I els que utilitzen les xarxes socials per riure i entretenir-se poden optar pel mateix però no al món virtual: tocar un instrument, anar a un concert de música en viu, fer una classe de ball, anar al gimnàs, al cinema o qualsevol altra activitat que els diverteixi.

Si no és possible la desconnexió, es poden prendre mesures per disminuir els efectes negatius i millorar-se els efectes positius de les xarxes socials. Per exemple, deixar de seguir els comptes que tinguin un efecte negatiu en l'estat d'ànim, eliminar fotos de perfil polèmiques o silenciar o bloquejar usuaris que pertorbin.