Moltes vegades quan ens comencem a preocupar de la nostra dieta i en general de l'alimentació, anem en buscar de proteïna. Però, què són les proteïnes?

Les proteïnes són un tipus de macronutrient (hidrats de carboni, greixos i proteïnes) i la seva principal funció és donar estructura al nostre cos, als nostres músculs. Constitueixen un dels components més importants de les cèl·lules. Estan formades per petites molècules anomenades aminoàcids, quan s'uneixen dos o diversos aminoàcids es denominen pèptids i si s'uneixen més de 50 aminoàcids ja els anomenem proteïnes.

Trobem proteïnes en aliments de diferents orígens

Existeixen 20 aminoàcids diferents que formen part de les proteïnes però només 8 d'ells no poden ser sintetitzats per l'organisme. Això vol dir que el cos no pot obtenir-los de cap altra manera que no sigui ingerint-los i cal afegir-los a la dieta. Per aquesta raó reben el nom d'aminoàcids essencials.

Quins aliments contenen proteïnes i de què depèn la seva qualitat?

Es poden obtenir proteïnes d'aliments d'origen vegetal i origen animal. Els més complets són els d'origen animal (carn, aus, peix, marisc, llet i ous) perquè contenen els vuit aminoàcids essencials de què parlàvem abans. Entre els aliments d'origen vegetal podem destacar pel seu contingut en proteïnes la soja, el blat sarraí, la quinoa, l'espirulina i l'amarant entre d'altres perquè contenen els aminoàcids essencials encara que en menor mesura que les fonts animals.

La resta d'aliments d'origen vegetal, encara que n'hi ha alguns amb grans quantitats de proteïna, no són aliments complets per la qual cosa es recomana fer és combinar-los. Especialment la combinació llegums + cereals integrals.

proteinas
Existeixen moltes fonts de proteïnes

 

La qualitat de les proteïnes es calcula de diferent maneres:

Valor biològic: quantitat d'aminoàcids essencials que té l'aliment.

Ràtio d'eficàcia proteica: el percentatge de proteïna que és absorbida per l'organisme en consumir aquest aliment

Coeficient d'utilització neta de la proteïna: el percentatge de proteïna digerida que utilitzem.

Funcions de les proteïnes en el nostre organisme:

Malgrat que les hem esmentat abans de refiló, ve bé tenir-les clares:

Funció estructural: formen part de les estructures de les cèl·lules i dels teixits de suport (ossos, cartílags, teixit conjuntiu) i els aporten resistència i elasticitat. (Col·lagen, queratina, etc.)

Funció enzimàtica: s'encarreguen de les reaccions metabòliques. Poden ser transportadores com la L-carnitina, digestives (pepsina), catabòliques (piruvat kinasa) o anabòliques (cardiolipina sistasa).

Funció hormonal: actuen com a missatgers químics connectant unes cèl·lules amb les altres. Per exemple la insulina, el glucagó o l'hormona de creixement.

Funció de defensa: protectores de l'organisme com les immunoglobulines.

Funció de transport: faciliten el pas de substàncies a l'interior de la cèl·lula. L'hemoglobina transporta l'oxigen en sang, la mioglobina als músculs...

Com veiem, un macronutrient molt important per al correcte funcionament del nostre cos, i que hem de tenir molt en compte a l'hora de planificar una dieta.