El coaching és una disciplina que s'ha posat molt de moda en els últims anys. I malgrat que rep algunes crítiques, si el professional que l'aplica està ben capacitat, pot aportar excel·lents resultats per al desenvolupament personal, professional, educatiu i esportiu de les persones.

Avui parlarem del coaching esportiu, un a proposta que permet maximitzar el potencial d'un esportista o atleta.

 

L'origen del coaching esportiu

La relació entre el coaching i l'esport és una realitat ja des dels orígens d'aquesta disciplina. De fet, el coaching com el coneixem en l'actualitat neix als Estats Units als anys 70, concretament en l'àmbit de l'esport. El seu principal precursor va ser Timothy Gallwey, un jugador de de tennis que després es va fer entrenador. Aquest es va adonar de la importància dels aspectes psicològics en la consecució d'objectius i en el rendiment esportiu en general. Al seu llibre The Inner game of tennis, publicat el 1974, dona a conèixer les seves idees sobre el coaching, que més tard serien utilitzades en altres camps, especialment el laboral.

coach
 

Amb l'ajuda dels coaches, els esportistes desenvolupen recursos, competències i habilitats que permeten maximitzar el seu rendiment i el seu potencial

 

Beneficis del coaching esportiu

El coaching esportiu aporta molts beneficis per als esportistes. Però, quins són aquests beneficis?

1. Ajuda a conèixer-se millor

El coaching esportiu permet als esportistes conèixer-se millor, perquè aquests desenvolupen la Intel·ligència Emocional i aprenen a utilitzar eines per descobrir els propis límits i impulsos que frenin tot el seu potencial. Amb el coaching esportiu l'autoconeixement millora, la qual cosa és clau per al desenvolupament personal i esportiu.

2. Ajuda a planificar de manera realista

L'autoconeixement també permet saber quin camí volem prendre, i ajuda a planificar de manera realista. Això és clau perquè ajuda a mantenir els peus a terra i evita la frustració.

3. Permet assolir el màxim potencial

Amb l'ajuda dels coaches, els esportistes desenvolupen recursos, competències i habilitats que permeten maximitzar el seu rendiment i el seu potencial. El coaching fa que els esportistes arribin més lluny en ajudar-los a eliminar les barreres mentals.

4. Ajuda a superar creences limitants

Les creences limitants actuen com a barrera per assolir el potencial que un esportista té, ja que la ment pot ser el nostre pitjor enemic si no som conscients de com aquests pensaments negatius ens afecten.

El coach esportiu ofereix al coachee tècniques i recursos que s'orienten a potenciar el talent en la seva màxima expressió. Dit d'una altra manera, el coaching esportiu permet identificar les flaqueses, però també responsabilitzar-se del canvi i passar a l'acció per superar qualsevol obstacle.

5. Afavoreix la gestió de les emocions

Les emocions poden afavorir o entorpir el rendiment esportiu. Gràcies al coaching, els esportistes són capaços de conèixer i regular els seus propis sentiments, emocions, creences, judicis i estratègies d'afrontament. Una cosa que, sens dubte, permet obtenir millors resultats.

6. Augmenta la motivació

El coaching esportiu és clau per realitzar planificacions i marcar objectius realistes, però també per mantenir-se en el moment present i obtenir feedback sobre com ens estem comportant. El coaching és motivador perquè la persona descobreix les seves pròpies motivacions i aconsegueix una capacitat més gran de repte i ambició.