Ghosting és un anglicisme que, en els últims temps s'ha posat de moda i no només entre les generacions més joves, ja que el seu ús està, cada vegada, més generalitzat. Es tracta de desaparèixer sense previ avís i sense donar explicacions. Com per art de màgia. Pot donar-se en una relació de parella, normalment incipient, en una amistat i tant en viu com a través de diferents aplicacions mòbils, com WhatsApp, Tinder o Grindr.

Reacciones al 'ghosting': dolor o sorpresa

El ghosting pot ser dolorós per a qui el pateix o no. Depèn, fonamentalment, del context. Si una persona amb qui has començat a sortir fa algunes setmanes, desapareix de sobte, pot ser un cop per a l'ego, a més d'una desil·lusió. Per contra, si algú amb qui estàs començant a parlar en una aplicació de contactes o relacions, desapareix, és possible que t'afecti en molta menor mesura.

La reacció més habitual en qualsevol cas quan una persona pateix ghosting és el desconcert. I és normal que et preguntis què ha passat? Per què? Què he fet? Creies estar començant a conèixer algú i, de sobte, ja no queda ni rastre. En realitat, res nou, ja que això ha succeït sempre, però ara no s'ha etiquetat d'aquesta forma i la tecnologia ho fa més evident.

La recerca d'amistats, relacions o parella utilitzant xarxes socials i aplicacions és cada vegada més freqüent. Això fa que els nous contactes siguin més ràpids i, a causa que en realitat es tracta de processos de selecció, hi ha molts descarts. Davant d'aquesta tessitura, hi ha qui decideix acomiadar-se amb educació i seguir el seu camí, però també qui opta per esborrar el perfil o bloquejar el contacte i desaparèixer.

Home decebut / Unsplash
Home decebut / Unsplash

Pot provocar inseguretat i minar l'autoestima

L'absència de resposta, pot passar pràcticament desapercebuda, però també suposar un dur cop o, fins i tot, viure's de forma traumàtica. Diversos experts afirmen que cada vegada acudeixen més víctimes de ghosting a les consultes, perquè aquesta experiència pot arribar a tenir un impacte considerable sobre l'autoestima i fer aflorar la inseguretat a l'hora d'iniciar nous contactes.

Els estudis més recents mostren que, encara que també es produeixi en les relacions, és més freqüent entre les amistats, la qual cosa no ho fa menys dolorós. Fins i tot encara que l'absència passi desapercebuda, bé si la relació és incipient o bé per certa falta d'interès, experimentar el buit no és agradable per a gairebé ningú.

Fer una trucada o llançar un missatge sense obtenir resposta és, si més no, desconcertant si no ho esperes. I un signe evident que no li interesses. Acceptar això no sempre és fàcil, encara que les noves maneres de relacionar-se fan que estigui a l'ordre del dia. Tanmateix, el cert és que, possiblement, estiguis estalviant un temps preciós i un desgast innecessari.

No només perquè no tens necessitat d'estar amb algú a qui no li interesses, sinó perquè el fet de no tenir la consideració o el valor necessari per mantenir una conversa defineix la personalitat de qui ho fa. És aquesta la persona que necessites a prop? Això sí, no està de més que t'asseguris que està bé. Després, és un bon moment per deixar-lo anar i no entossudir-se en una cosa que no serà.

Accepta la seva decisió, analitza la situació des de la teva perspectiva i deixa marxar qui no et tria. Gairebé tot en la vida és qüestió d'expectatives i, probablement, la desil·lusió, enuig o frustració es deuen al fet que el que esperaves que succeís no està passant. Una vegada analitzada la situació, els experts apunten que sol ser útil oblidar el perquè i centrar-se en el per a què. La vida segueix i hem de continuar construint, vivint i experimentant. I treballant per atreure el que val la pena.