Encara que és possible que una oïda tapada no causi dolor, els sons menys intensos i l'esforç per escoltar poden resultar una veritable molèstia. La teva oïda pot desbloquejar-se per si sol en qüestió d'hores o dies, però hi ha diversos remeis casolans i medicaments que et poden proporcionar un alleujament més ràpid.

Mentre tractes una oïda tapada, també és útil identificar les possibles causes del bloqueig. En fer-ho, tant el teu metge com tu podeu determinar la millor manera de tractar l'obstrucció i prevenir problemes futurs.

Causes que et poden tapar l'oïda

  • Obstrucció de la trompa d'Eustaqui

Un bloqueig de la trompa d'Eustaqui és una possible causa de tenir una oïda tancada. La trompa d'Eustaqui connecta l'oïda mitjana amb el coll. El líquid i la mucositat flueixen des de l'oïda fins a la part posterior del coll a través d'aquest tub, on s'empassa.

Però en lloc de fluir pel coll, el líquid i la mucositat de vegades poden quedar atrapats en l'oïda mitjana i obstruir-lo. Aquest bloqueig sol acompanyar a una infecció, com el refredat comú, la grip o la sinusitis. La rinitis al·lèrgica també pot causar un bloqueig a la trompa d'Eustaqui.

Altres símptomes d'un bloqueig causat per una infecció o al·lèrgies inclouen el nas que moqueja, tos, esternuts i mal de coll.

És important desbloquejar la trompa d'Eustaqui perquè el líquid atrapat pot causar una infecció d'oïda, que és quan un bacteri o infecció viral ingressa l'oïda mitjana.

La natació també pot desencadenar una infecció d'oïda. Això succeeix quan queda aigua en l'oïda després de nedar. Conegut com a oïda de nedador, aquest ambient humit fomenta el creixement de bacteris o fongs. Els signes d'una infecció d'oïda inclouen dolor d'oïda, enrogiment, drenatge de fluids i febre.

  • Una altitud més gran

Algunes persones experimenten taponament temporal de les orelles mentre bussegen, escalen muntanyes o volen amb avió. Un canvi ràpid en la pressió de l'aire fora del cos provoca aquest bloqueig.

La trompa d'Eustaqui és responsable d'igualar la pressió en l'oïda mitjana. Però en altituds més altes, no sempre pot igualar la pressió correctament. Com a resultat, el canvi en la pressió de l'aire se sent a les orelles.

Subir montañas pueden provocar que se taponen los oídos
Pujar muntanyes pot provocar que es tapin els orelles / Pixabay
  • Cerumen

La cera normalment és tova, però pot endurir-se i causar una obstrucció en l'oïda. Quan la cera provoca una oïda tapada, poden donar-se altres símptomes com a mal d'orella, brunzit i mareig.

L'ús d'un bastonet de cotó per netejar l'interior de l'oïda de vegades és responsable d'aquests bloquejos. Aquest mètode de neteja pot empènyer el cerumen més internament dins de l'oïda.

  • Neuroma acústic

El neuroma acústic és un creixement benigne que es desenvolupa al nervi cranial que va des de l'oïda interna fins al cervell. Aquests tumors solen ser petits i de creixement lent. Tanmateix, a mesura que creixen, poden exercir pressió sobre els nervis de l'oïda interna. Això pot causar una oïda tapada, pèrdua d'audició i un brunzit en l'oïda.

Tractaments casolans per a una oïda tapada

Encara que una oïda tapada és una distracció molesta, generalment es pot tractar amb remeis casolans.

  • Utilitza la maniobra de Valsalva

Aquest senzill truc ajuda a obrir la trompa d'Eustaqui. Per realitzar aquesta maniobra, respira profundament i pessiga el teu nas. Amb la boca tancada, intenta exhalar suaument pel nas. Això hauria de crear prou pressió per destapar l'oïda. Una vegada que la trompa d'Eustaqui s'obri, mastega xiclet o xucla caramels durs per mantenir-la oberta.

  • Inhalar vapor

Obre una dutxa d'aigua calenta i asseu-te al bany durant 10 a 15 minuts. El vapor de l'aigua calenta ajuda a afluixar la mucositat de l'oïda. Una altra opció és col·locar una tovalloleta calenta o tèbia sobre l'orella.

  • Desallotjar el fluid atrapat

Fica el teu dit índex en l'oïda afectada i mou-lo suaument cap a dalt i cap a baix. Aquesta tècnica ajuda a eliminar el líquid atrapat. Un assecador de cabells a baixa temperatura sostingut a uns quants centímetres de l'oïda també pot ajudar.

  • Gotes per a l'oïda

Un kit d'eliminació de cerumen pot estovar i eliminar el cerumen de les orelles. També pots col·locar dues o tres gotes d'oli tebi, oli de nadó o peròxid d'hidrogen en l'oïda amb un degotador. Mantingues el cap inclinat durant uns segons després d'aplicar les gotes per eliminar la cera de l'oïda.