El ferro és un mineral fonamental per al funcionament òptim del nostre cos. Des de transportar oxigen fins a donar suport a la funció cognitiva, el ferro exerceix una varietat de rols essencials en la nostra salut. Tanmateix, moltes persones no consumeixen prou ferro en la seva dieta diària, la qual cosa pot portar a la fatiga, debilitat i fins i tot anèmia. Per garantir un subministrament adequat d'aquest vital nutrient, és crucial incorporar aliments rics en ferro en la nostra alimentació regular.

 

Moltes persones no consumeixen prou ferro en la seva dieta diària, la qual cosa pot portar a la fatiga, debilitat i fins i tot anèmia

 

Fonts de ferro en la dieta

 1. Carn vermella: La carn vermella, especialment la de vedella i be, és coneguda per ser una excel·lent font de ferro hemo, que és fàcilment absorbit pel cos. Un filet magre proporciona una bona quantitat de ferro, satisfent una porció significativa de les necessitats diàries.

 2. Ocells de corral: El pollastre i el gall dindi també són bones fonts de ferro, encara que en menor quantitat que la carn vermella. Optar per les parts més fosques, com cuixes i cames, pot augmentar el contingut de ferro d'aquestes proteïnes.

 3. Peixos i mariscos: El peix, especialment les varietats com la tonyina, el verat i les sardines, són rics en ferro i àcids grassos omega-3, el que els converteix en una opció saludable per millorar els nivells de ferro en la dieta. Els mariscos com les cloïsses, els musclos i els llagostins també són excel·lents fonts de ferro.

 4. Llegums i llenties: Els llegums, com les mongetes, cigrons i llenties, són una opció fantàstica per als vegetarians i vegans que busquen augmentar la seva ingesta de ferro. A més, són riques en fibra i proteïnes, la qual cosa les converteix en un aliment nutritiu i sadollant.

 5. Vegetals de fulls verds: Els espinacs, bledes, col arrissada i altres verdures de fulls verds són rics en ferro no hemo, encara que la seva absorció pot ser menor que la del ferro hemo. Tanmateix, consumir-les juntament amb aliments rics en vitamina C, com els cítrics o pebrots, pot millorar l'absorció de ferro.

 6. Fruita seca i llavors: Ametlles, pistatxos, llavors de carbassa i gira-sol són excel·lents fonts de ferro, a més de proporcionar greixos saludables i altres nutrients beneficiosos per a la salut.

 7. Cereals fortificats: Molts cereals per a l'esmorzar estan fortificats amb ferro i altres nutrients essencials. En triar cereals integrals i baixos en sucre, pots augmentar la teva ingesta de ferro de manera fàcil i convenient.

 8. Ous: Els ous són una font de ferro fàcilment accessible i versàtil. Ja sigui cuits, remenats o com part d'una truita, els ous poden ajudar a satisfer les teves necessitats de ferro.

 

espinacs
Els espinacs són una gran font de ferro / Foto: Unsplash

 

Maximitzant l'Absorció de Hierro

A més de consumir aliments rics en ferro, hi ha algunes estratègies que pots implementar per maximitzar l'absorció d'aquest mineral:

 • Consumir vitamina C: Com es va esmentar anteriorment, consumir aliments rics en vitamina C juntament amb fonts de ferro pot millorar significativament la seva absorció.
 • Evitar el fé i cafè amb els apats: Els tanins presents en el te i el cafè poden inhibir l'absorció de ferro. Si és possible, evita aquestes begudes durant els apats principals.
 • Cuinar en olles de ferro fos: Cuinar aliments àcids, com tomàquets o salses de tomàquet, en olles de ferro fos pot augmentar el contingut de ferro als teus apats.
 • Evitar el consum excessiu de calci durant els apats: El calci pot interferir amb l'absorció de ferro, per la qual cosa és millor evitar els suplements de calci durant els apats rics en ferro.

 

En conclusió, el ferro és un nutrient essencial per a la salut i el benestar general. En incorporar una varietat d'aliments rics en ferro en la teva dieta diària i adoptar estratègies per millorar la seva absorció, pots garantir que el teu cos rebi la quantitat adequada d'aquest mineral vital. Recorda sempre consultar amb un professional de la salut si tens preocupacions específiques sobre la teva ingesta de ferro o qualsevol altre aspecte relacionat amb la teva nutrició.