Els veïns del Raval de Barcelona van mostrar dimecres a la nit la seva "lluita constant i diària" contra els narcopisos al barri, en un 'narcotour' que ha portat més d'una cinquantena de periodistes per aquells carrers i escales on la realitat del tràfic i consum de drogues és més crua. "Volem visualitzar aquest problema des de l'òptica dels veïns. No és el mateix veure-la des d'un despatx que trepitjant el terreny", ha manifestat Carlos, portaveu de l'associació de veïns Roig-Picalquers-Robador (RPR).

En les darreres setmanes representants de les formacions polítiques a la ciutat també han conegut la situació dels narcopisos en recorreguts similars, però els veïns lamenten que l'executiu de Colau encara no els ha respost per "venir a tocar territori amb nosaltres". Per això diuen que se senten "ignorats" i consideren que l'actuació del govern municipal i del districte és "insuficient". "Creiem que es pot fer molt més", reclamen.

El 'narcotour' adreçat a mitjans de comunicació ha començat al número 22 del carrer d'En Roig, on els traficants van arribar a vendre droga, sobretot heroïna, en tres pisos diferents. Aquesta escala es va considerar un dels màxims exponents del problema dels narcopisos al Raval i els veïns la veuen també com un símbol de la seva lluita contra aquestes ocupacions. Després de diverses intervencions policials, a la tardor ja no es traficava amb droga en aquest immoble.

De Robador a Ferlandina

El recorregut ha continuat pel carrer d'En Robador, on els veïns han denunciat els problemes sobretot de convivència en l'espai públic, si bé en aquests moments no tenen identificat que hi hagi cap pis on es vengui droga. El 'narcotour' ha continuat per carrers com la Riereta, Sant Vicenç, Sant Gil, Sant Erasme i Ferlandina. Els veïns alerten que hi ha diversos pisos i locals ocupats per traficar i consumir droga. "Aquest és com un 22 d'En Robador. Fins i tot hi han arrancat la porta", ha assenyalat una veïna davant un dels immobles del carrer de Ferlandina.

Amb els 'narcotours', els veïns volen que "es prengui consciència de l'impacte profund al barri que tenen les activitats il·legals com els narcopisos", que són "una realitat dura, heretada de la crisi immobiliària però que han manifestat la seva presència més nefasta i terrible des del desembre del 2016", expliquen els veïns. "No només s'hi trafica, també s'hi estan morint persones", ha alertat Carlos, que ha recordat com un home va aparèixer mort al carrer per sobredosi fa unes setmanes.

"No podem acceptar una situació de mort a l'interior del nostre barri i molts menys pel consum de drogues", ha condemnat aquest veí, que ha assenyalat que calculen que unes 40 persones moren a l'any per sobredosi al Raval (es tracta d'un càlcul fet pels veïns a partir d'informacions que recullen).

Segons han explicat els veïns, representants de tots els grups municipals han recorregut els carrerons del Raval per conèixer el problema dels narcopisos guiats per les persones que hi viuen, excepte de la CUP i de l'equip de govern. Els veïns esperen que en les properes setmanes les formacions de la CUP i BComú vulguin participar en aquests 'narcotours' i esperen més accions de l'equip de govern. Carlos ha denunciat que no estan notant que "el pla de xoc estigui complint els seus objectius" i afirma que hi ha una "necessitat imperiosa per atacar millor aquest problema" i demana canvis legislatius a nivell municipal i també a més gran escala.

A mitjans del 2017 l'Ajuntament de Barcelona ja va aprovar la creació d'un pla de xoc a la zona del Raval que ha permès delimitar 4 zones de treball a curt termini, com per exemple l'ampliació de l'horari d'obertura de la sala de venopunció Baluard, un centre en què la gent pot portar la droga i es pot punxar amb les condicions higièniques necessàries, així com també rebre informació per evitar les sobredosis. També es preveu reduir la sensació d'inseguretat dels veïns pel tràfic de drogues i minimitzar aquest tràfic a la via pública i als locals ocupats il·legalment.