La Fiscalia de Barcelona ha obert aquest dimecres una investigació per aclarir si l'Ajuntament ha comès un delicte de revelació de secrets a l'haver licitat els serveis tècnics necessaris per a la celebració de la multiconsulta que l'alcaldessa, Ada Colau, vol celebrar aquesta primavera i que podria suposar la cessió o l'accés a empreses de les dades del padró municipal i de menors d'edat.

Com va avançar dimecres El Nacional, l'equip de govern d'Ada Colau ja ha licitat 2,7 milions dels 3,5 previstos per dur a terme el multirreferèndum malgrat els entrebancs sorgits, entre els quals la paralització d'una part del pressupost i diverses irregularitats detectades en el procés de recollida de signatures.

El Ministeri públic investiga el cas arran de la denúncia presentada fa uns dies per l'Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica. Ara, la fiscalia té sis mesos per presentar la denúncia a un jutjat.

A més, de les tres preguntes inicialment previstes per a la multiconsulta, n'han quedat dues, en no arribar a les 15.000 signatures mínimes requerides la iniciativa contra la gentrificació del barri de Sant Pau. Es mantenen la de la remunicipalització de l'aigua i la del canvi de nom de la plaça de l'esclavista Antoni López pel del jove mort al CIE de la Zona Franca Idrissa Diallo.

El 5 de desembre de l'any passat, l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI) va publicar al Portal de Contractació Pública de la Generalitat un anunci de licitació per a la contractació de la prestació de serveis tècnics de participació electoral per a l'Ajuntament de Barcelona que inclou el vot electrònic i el suport tècnic a les votacions presencials, per 1.998.194 euros. Aquest contracte s'ha adjudicat a Informática El Corte Inglés. 

Dades del padró municipal

L'Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica recorda en la denúncia que la finalitat és que mitjançant l'adjudicació d'aquest servei es puguin portar a terme consultes ciutadanes a la ciutat de Barcelona. L'elaboració del cens per a les consultes, incideix, es faria a través de la incorporació de dades del padró municipal, tan bon punt fos convocada la multiconsulta pel consistori.

El plec de condicions estableix que “podran votar les persones de més de 16 anys” empadronades a Barcelona, estimant un “univers potencial d'1,4 milions d'habitants”. En la descripció dels serveis s'hi assenyala “expressament”, segons els denunciants, la cessió de dades del padró a l'empresa que resulti adjudicatària per fer aquesta feina.

En un dels punts s'hi especifica que la societat que es contracti rebrà la informació del cens per part de l'Ajuntament de Barcelona, tot i afegir que s'hauran de prendre les mesures perquè les dades no puguin ser usades per a altres finalitats.

Dret a la intimitat

Els denunciants sostenen que l'expedient de contractació anunciat per les autoritats municipals “podria incórrer” en la vulneració del dret constitucional a la intimitat personal i familiar, i alhora exposen que l'organisme responsable de la “guarda i protecció” de les dades del padró municipal és l'Ajuntament de Barcelona.

L'associació també considera que amb aquesta licitació s'està infringint la llei de protecció de dades, ja que la cessió de la informació del padró municipal s'estaria fent sense el consentiment de la persona afectada. Al·lega, així mateix, que l'Ajuntament de Barcelona “traspassa la frontera de l'àmbit de les seves competències”, portant a terme un tractament de les dades per a “una finalitat incompatible” (com fer consultes populars) amb l'objectiu pel qual van ser recollides. L'associació sosté que el tractament de dades personals dels menors d'edat sense el seu consentiment i dels tutors també es vulneren els seus drets.