ERC guanyaria les eleccions municipals a Barcelona si se celebressin ara. És el que s'extreu del darrer baròmetre semestral realitzat per l'Ajuntament de Barcelona, que assenyala un panorama que deixaria els republicans i BComú en un escenari d'empat tècnic: la formació encapçalada per Alfred Bosch obtindria el 16,5% dels vots, mentre que els d'Ada Colau quedarien amb un 16,3% del suport popular. 

D'aquesta manera, els republicans aglutinarien la majoria del vot independentista de la capital catalana i experimentarien un creixement rellevant respecte a les eleccions del 2015, en què ERC ja va marcar el seu millor resultat en uns comicis a Barcelona (11%). Pel que fa als resultats de Barcelona en Comú, aquests serien similars als obtinguts a les eleccions de maig del 2015, quan van aconseguir el 15,2% dels vots.

Per darrere dels republicans i els comuns, que pràcticament empaten, se situaria el PSC, amb un 9,3% d'intenció de vot, seguit de Ciutadans (6,4%), el PDeCAT (5,8%), la CUP (3,6%) i el PP (1%). 

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, la més ben valorada torna a ser Ada Colau, amb 5,3 punts i un 67,1% d'aprovació. L'únic que aprova juntament amb l'alcaldessa és el republicà Alfred Bosch (5,2) que s'hi apropa. El líder menys valorat és Alberto Fernández, del PP, amb un 2,4. La pitjor valoració de la història de l'estudi. 

Baròmetre inèdit

El baròmetre, elaborat entre el 23 de novembre i el 4 de desembre, és inèdit políticament per dues raons: d'una banda, perquè dona per primer cop la victòria als republicans i, d'altra banda, és la segona ocasió des que es realitza el baròmetre en què un partit de l'oposició guanya a la formació de govern. Per a cercar un exemple similar ens hauríem de traslladar a l'any 2010, durant el mandat del socialista Jordi Hereu, quan l'estudi va avançar la victòria de Xavier Trias.

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha considerat en la presentació dels resultats del baròmetre que els resultats han estat "condicionats" pel clima polític a Catalunya i per la proximitat de les eleccions del 21-D. A més, la mà dreta de Colau ha volgut justificar les bones perspectives dels republicans en la captació de la intenció de vot del PDeCAT de Xavier Trias. Fonts republicanes han celebrat el resultat però han assenyalat que el resultat és "orientatiu" i que permet "afrontar la feina amb bones perspectives" pel proper any electoral, el 2019.

El PDeCAT, que experimenta una forta davallada, ha tret importància a la intenció de vot que els situa en cinquè lloc al consistori. El portaveu dels demòcrates, Jaume Ciurana, ha subratllat que el baròmetre recull una mostra de 800 persones, pel que ha considerat més significatiu el resultat de l'independentisme el 21-D. "L'espai polític hi és i que cal treballar des dels partits per vehicular electoralment aquest espai existent”, ha explicat Ciurana.

Contra el 155 i la DUI

Una àmplia majoria de barcelonins rebutja la via empresa pel govern espanyol en els darrers mesos. Dos de cada tres (74,5%) estan en contra de l'aplicació de l'article 155 i encara més, un 80,5%, s'oposa a l'empresonament dels líders polítics independentistes. Ara bé, tal com ha assenyalat el mateix Pisarello, un 62% dels ciutadans també s'oposa a la via unilateral per aconseguir la independència.

Tot plegat en una Barcelona que està dividida sobre la qüestió independentista: un 33,6% dels barcelonins aposta per una Catalunya independent, mentre que un 27,6% prefereix encabir-se dins d'una Espanya federal. A banda, un 19% prefereix mantenir-se com una comunitat autònoma.

L'encaix de Catalunya, principal problema

El baròmetre assenyala que la situació política catalana és la principal preocupació dels barcelonins, amb un 11,3% de mencions, seguida de la política en general, amb un 9,6%. Amb tot, un 20% consideren el context polític català com la primera de les seves inquietuds.

Com a elements destacables, a part de la qüestió catalana, la contaminació (9%) ha estat una de les mencions que més ha crescut respecte als baròmetres anteriors, mentre que el turisme —el problema més important de Barcelona en l'anterior baròmetre— experimenta una important davallada i passa a la quarta posició, al mateix nivell que l'atur i les condicions laborals.