El passat dissabte, 25 de juny, just després de Sant Joan i enmig d’un cap de setmana llarg, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que aquest dilluns començarien les obres del parc de la Colònia Castells, un projecte controvertit que compta amb l’oposició ferma d’un grup de veïns que, aglutinats a l’entorn de la Plataforma Salvem el Camp de la Creu - Colònia Castells, demanen al consistori que el futur parc sigui respectuós amb els pocs vestigis que encara queden de quan tot l’espai delimitat pels carrers d’Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre, al districte de les Corts, estava format per casetes d’obrers.

colonia castells foto carlos baglietto (2)
Els veïns han convocat al mateix futur parc de la Colònia Castells / Foto: Carlos Baglietto

De fet, tot i que l’anunci va tenir lloc en un dia on potser podria passar desapercebut, els veïns no han perdut el temps i s’han organitzat per fer sentir la seva veu i la seva opinió enfront un projecte “sense relat” i que no salvaguarda la memòria i el patrimoni històric. Aquest mateix dilluns, en roda de premsa convocada d’urgència, la plataforma ha exhibit les seves raons per defensar un projecte alternatiu i per frenar un projecte que, per als veïns, només té un propòsit: “tallar la cinta abans de les eleccions”. Segons ha explicat Nora Miquel, exveïna de la colònia -la majoria de les casetes han estat enderrocades i la dotzena que encara es mantenen en peu estan deshabitades- l’actual projecte de parc “ens el van imposar”, malgrat que oficialment sorgeix d’un projecte participatiu.

Barcelona, ciutat patrimoni?

De fet, mentre els veïns consideren que l’actual projecte de parc no preserva el patrimoni històric, en paral·lel, l’ajuntament va aprovar fa unes setmanes la mesura de govern Barcelona, ciutat patrimoni, que precisament reivindica el patrimoni popular, i és per això que la plataforma veïnal encara se sent més forta per fer dues demandes clares, en primer lloc, “la revisió immediata del projecte” i en segon, “la paralització de l’expedient”. Ara bé, tot i que aquest dilluns havien de començar les obres, de moment encara no s’ha produït cap dany irreparable, perquè tot just s’han presentat uns operaris a la part exterior del parc sense fer cap actuació.

colonia castells foto carlos baglietto (4)
Nora Miquel, membre de la plataforma, ha defensat al projecte veïnal / Foto: Carlos Baglietto

En tot cas, els veïns són contundents a l’hora de denunciar la gestió del govern municipal i del districte, i critiquen la “poca transparència” amb que ha actuat el consistori, perquè vol tirar endavant “un parc oposat a la memòria de la colònia”. A més, com ha observat un altre dels membres de la plataforma, Josep Alió, entre els problemes del projecte que l’ajuntament pretén tirar endavant és que “no s’assegura que es mantinguin les casetes” que encara queden en peus, al mateix temps que lamenta que el parc que vol fer el consistori “és un bucle d’autopista que es podria posar a qualsevol lloc”. 

La Colònia Castells no es mereix això”, ha continuat Alió, que recorda que el projecte veïnal reivindica el traçat dels antics passatges mentre que el projecte de l’Ajuntament, “té 900 pàgines sense relat”. Per tot plegat, els veïns han mostrat la seva disconformitat amb el projecte i han recordat que ja han enviat set cartes, dues a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, dues al regidor del districte, Joan Ramon Riera, dues a la segona tinenta d’Alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz i una al Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, on expressen el seu desacord amb el projecte i insten els polítics a reunir-se amb ells per reorientar el projecte de parc. “Hem vingut per quedar-nos”, han afirmat els membres de la plataforma, que no es donen per vençuts a l’hora de defensar el patrimoni històric de la Colònia Castells. De moment, són un petit David contra un poderós Goliat, però no s’arronsen.