Segons un comunicat, publicat aquest dimecres per la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), les dades resultants de les inspeccions a terrasses del districte de Ciutat Vella de Barcelona “demostren i confirmen la necessitat d’una tasca inspectora i sancionadora més gran”. Actualment, als establiments sense llicència, se’ls imposa la sanció més alta atribuïble als casos d'aquesta tipologia, tot i això, dels 3.000 euros establerts per la multa, els infractors en poden acabar pagant només 1.000 si ho fan dins el termini. L’associació es queixa que els infractors reiteratius els hi surt a compte pagar aquest import, ja que suposa una despesa mínima comparada amb el benefici que n’obtenen de les terrasses.
El resultat d'un conjunt d’inspeccions específiques a les terrasses de Ciutat Vella, compartit en una roda de premsa el passat dimarts 15 de juliol pel regidor del districte, Albert Batlle, mostrava que 129 dels 610 establiments analitzats no tenien llicència. A més, les dades exposaven que la resta de locals que sí que tenien autorització presentaven igualment algun tipus d’infracció pel que fa a les condicions de la llicència. En definitiva, es reflectia que el 100% dels locals inspeccionats se’ls hi havia obert un expedient disciplinari.
Les associacions de veïns, que ja han executat prop d'unes 1.500 denúncies, es queixen també de “l’enorme deixadesa per part de l’Ajuntament en el control de la norma”. Reclamen que el soroll, les voreres i places intransitables per a la ciutadania i els obstacles per a les persones amb mobilitat reduïda que provoca la proliferació de terrasses sense llicència a Ciutat Vella hauria de ser una “prioritat” pel consistori. “Ens sobta que l’Ajuntament presenti aquestes dades i no proposi a continuació, i de forma immediata, un pla a tota la ciutat per reconduir la situació generalitzada d’incompliments”, ha exposat la FAVB en el comunicat. Els veïns protesten que les terrasses sense llicència no és que només “prenguin el pèl” a l’Ajuntament, com va dir textualment el regidor, sinó que també ho fan a la ciutadania i a l’Administració, que inverteix en recursos que no tenen eficàcia.
Una nova ordenança
Segons l’associació, l’ordenança actual és insuficient, i no gestiona de forma adequada el problema, a més de generar-ne de nous. És per això que el 2024, juntament amb altres entitats van presentar una Iniciativa Ciutadana per una nova Ordenança de Terrasses, que proposava un nou règim sancionador a més de regular l’accessibilitat o la salubritat dels espais públics en qüestió.
Actualment, han fet una nova proposta d’ordenança, que ja està en tramitació administrativa i que esperen que l’Ajuntament la tramiti més “diligentment”. L’associació reitera que perquè sigui efectiva, “l’ordenança primer ha de garantir el seu compliment i segon, simplement s'ha de respectar”.