Els taxistes han convocat una nova vaga de taxis a Barcelona entre el 31 de gener i el 3 de febrer de 2023. El sector del taxi, que ja va sortir al carrer el passat 17 de gener, ara ha decidit continuar la seva reivindicació amb una aturada total de quatre dies per exigir, entre altres, que es modifiqui la llei del taxi i que s'apliqui la tarifa regulada. A falta de conèixer tots els detalls de la vaga de taxis, aquesta és la informació que Élite Taxi, l'associació majoritària del taxi a Barcelona, i el Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC) han facilitat sobre aquesta nova mobilització que se celebrarà durant les pròximes setmanes a Barcelona

Quins són els dies de la vaga de taxis a Barcelona 2023?

La vaga de taxis a Barcelona tindrà lloc entre el dimarts 31 de gener i el divendres 3 de febrer de 2023, coincidint amb la celebració del congrés europeu de l'audiovisual (ISE) a l'espai firal de l'Hospitalet de Llobregat. Aquesta fira, que reuneix entre 40.000 i 50.000 assistents, és reconeguda a escala internacional, situant-se com la més important del sector audiovisual i un dels esdeveniments més importants que acull la ciutat. Els taxistes van escollir aquestes dates per la vaga de taxis a Barcelona en una assemblea improvisada durant la marxa lenta del passat 17 de gener. Després d'una votació a mà alçada, els representants d'Élite Taxi i el Sindicat del Taxi de Catalunya van pactar per àmplia majoria la convocatòria d'aturada.

El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, ha explicat que el sector no està interessant a fer aquesta nova mobilització, però que tampoc volen que els "prenguin el pèl". És per això que ha advertit que la vaga de taxis a Barcelona només es desconvocarà si d'aquí al 31 de gener, dia que està previst que comenci l'aturada, s'accepten les seves reivindicacions i es comencen a aplicar. Álvarez s'ha mostrat confiat a arribar a un acord, però ha instat el Govern a "donar-se pressa, perquè a mesura que vagin passant els dies, la vaga de taxis no s'aixecarà". És més, Álvarez ha advertit que si el conflicte i les negociacions s'allarguen, també podrien convocar noves aturades durant el Mobile World Congress

Motius de la vaga de taxis a Barcelona

Des del sector, han decidit convocar aquesta vaga de taxis a Barcelona per exigir que la Llei del Taxi inclogui criteris que diferenciïn els serveis del taxi dels serveis de la societat de la informació, com és el cas de les plataformes com Free Now. Els taxistes també reclamen que es limiti el nombre de taxis adscrits a un mateix operador al 15% del total de llicències per evitar "monopolis o oligopolis". Així mateix, demanen que la policia tregui del carrer les més de 1.500 VTC que, a parer seu, operen fora de la llei.

El conflicte dels taxis amb Free Now

Els taxistes fa temps que assenyalen la plataforma Free Now per voler imposar les tarifes variables, amb sobrepreus per als usuaris, una proposta que va en contra de la tarifa regulada i de la llei. El portaveu d’Élite Taxi ha qualificat les pràctiques de l'aplicació com un "atac directe" al model de servei públic. En aquest sentit, ha recordat que a Madrid aquestes plataformes cada cop tenen més poder perquè s'està deixant d’aplicar el sistema de tarifes regulades. "Sembla mentida que estiguem aquí amenaçant amb vagues en fires perquè es compleixi la llei. Tenim a tots els nostres polítics que diuen que aquí no és el model de Madrid, però tenim a un munt de paneroles de plataforma treballant al carrer incomplint la llei", ha afirmat.