Uber, la plataforma de transport que connecta a usuaris i conductors i que ha posat a peu de guerra el sector del taxi, tornarà a operar a Barcelona a partir de les 08:00 hores d'aquest dimarts amb llicències VTC (lloguer de vehicles amb conductor professional).

Uber va desembarcar a Barcelona l'abril de 2014 i es va retirar de la ciutat el desembre d'aquell mateix any, després que un jutge dictaminés el cessament de l'aplicació Uber Pop, en constatar que els seus conductors mancaven d'autorització administrativa per desenvolupar la seva tasca i que la seva activitat suposava competència deslleial.

Quatre anys després, la companyia torna a la capital catalana amb uberX, el servei de lloguer de cotxes amb conductor sota llicències VTC amb el qual porta operant a Madrid des de fa dos anys. Els taxistes ja han advertit que no es quedaran de braços plegats davant del retorn de la multinacional i que tornaran a mobilitzar-se per defensar els interessos del sector.

Fer les coses bé?

"Barcelona és una ciutat molt especial per a Uber i aquesta vegada volem fer les coses bé. Creiem que Uber pot formar part de la solució al gran repte de mobilitat de la ciutat i esperem treballar de la mà de l'Ajuntament, de la Generalitat i del sector del taxi per a, entre tots, aconseguir que cada dia més barcelonins deixin el seu cotxe a casa", destaca en un comunicat el director de Uber a Espanya, Juan Galiardo.

La plataforma assegura en els últims tres anys ha rebut milers de missatges d'usuaris interessant-se per la seva tornada a Barcelona, on només l'any 2016 més d'un milió de persones van obrir l'aplicació per intentar sol·licitar un servei.

Uber destaca que tots els seus conductors disposen d'un vehicle amb autorització VTC. Ha comprovat, a més, que els professionals estiguin donats d'alta en el règim d'autònoms o constituïts com a empresa, així els seus antecedents penals, la fitxa tècnica del vehicle i la vigència de l'assegurança.

Uber i Cabify

Els vehicles de Uber s'afegiran ara als de Cabify, l'única plataforma que fins ara operava a Barcelona a través de llicències VTC. El servei uberX pot sol·licitar-se des de qualsevol punt de la ciutat a través de l'aplicació de Uber.

Per iniciar el seu viatge, l'usuari ha d'introduir la seva destinació i indicar el punt de recollida, que pot correspondre a la seva ubicació o a qualsevol altra que indiqui al mapa. A continuació, l'aplicació mostra els minuts que queden perquè el vehicle arribi al punt de recollida, així com tota la informació del conductor, la foto i el model i número de matrícula del vehicle.

El preu de uberX a Barcelona es determina pels minuts del trajecte (0,16 euros per minut) i pels quilòmetres (1,42 euros per quilòmetre). La tarifa mínima és de 5,5 euros, el mateix preu que la quota de cancel·lació. Segons la companyia, l'estalvi mitjà de uberX a Barcelona respecte a alternatives tradicionals és d'un 15 % en els trajectes més habituals i de fins i tot un 20 % en viatges a l'aeroport.