Si la idea del festival d’arquitectura 48Open House és la d’apropar a la ciutadania edificis amb caràcter patrimonial que d’ordinari no són visitables, el Gremi d’Hotels de Barcelona ha decidit llançar una versió particular, sense cap vinculació amb el certamen citat però amb una filosofia molt semblant. Es tracta de la primera edició de les Rutes pels Hotels Monument de Barcelona, que permetrà als barcelonins i visitants conèixer en primera persona els espais d’alguns dels hotels més monumentals de la ciutat així com la seva història i el seu lligam cultural, arquitectònic i social amb la ciutat. El Gremi d’Hotels de Barcelona compta amb una vintena d’hotels Monument, dels quals tretze seran visitables. 

La categoria d’Hotel Monument l’atorga el mateix gremi, reconeixent aquells establiments hotelers que aporten un valor afegit al patrimoni arquitectònic de la ciutat. Entre els dies 24 a 26 de novembre, cada hotel organitzarà 4 visites guiades el mateix dia pels seus espais més emblemàtics. Les visites seran gratuïtes i en grups reduïts. Les places s’hauran de reservar prèviament. El dia de visita de cada hotel, els horaris de les visites i el correu electrònic per reservar les places es pot consultar al web www.mesqhotels.cat.

Segons ha informat el Gremi d’Hotels, en el decurs d’aquestes visites es podran descobrir espais i recursos culturals tan emblemàtics i importants per a la ciutat com l’antiga muralla Romana i la Torre de defensa número 28 al Mercer Hotel Barcelona; l'exposició d'art precolombí que acull la Sala Museu del Claris Hotel & Spa GL, ubicat a l’antic Palau Vedruna, amb una àmplia representació de peces de la cultura maia i precolombina; la Sala de les Sirenes i la xemeneia d'alabastre de 5 metres d'alçada, obra de l’escultor Eusebi Arnau, de l’Hotel España Ramblas; la façana Art Nouveau de l’hotel Bagués; i detalls del conjunt d’edificis coneguts com les 'Cases Cerdà' a l’hotel Catalonia Eixample 1864. 

Continental Palacete (3)
Menjador noble de l'hotel Continental Palacete / Foto: Gremi d'Hotels de Barcelona
Hotel España Ramblas (1)
Sala de les Sirenes de l'Hotel España Ramblas / Foto: Gremi d'Hotels de Barcelona

Altres possibilitats són la col·lecció d'art asiàtic de gran varietat artística d’origen hindú i cambodjà que pertanyen als segles X i XI dC a l’hotel Granados 83; la façana historicista de l’hotel Le Méridien Barcelona; l'escala principal i finestres originals del Banc Espanyol de Crèdit on avui es troba l’Iberostar Selection Paseo de Gracia; el saló estil Versalles Lluís XV i l'espectacular xemeneia de marbre de l’Hotel Continental Palacete; l’edifici senyorial del segle XVIII on hi trobem l’Hotel Duquesa Suites; les exclusives vistes de Barcelona des del Gran Hotel La Florida (imatge principal), el Palauet noucentista on hi ha actualment l’Hotel Miramar Barcelona o, l'antic Palau dels Quatre Rius en el Barri Gòtic de Barcelona on s’ubica l’Arai 4*S Monument.

Aquest són els establiments participants en aquesta primera edició:

Dijous, 24 de novembre:

 • Arai 4*S Monument (Avinyó, 30 - Ciutat Vella)
 • Bagués (Rambla, 105 - Ciutat Vella)
 • Catalonia Eixample 1864 (Roger de Llúria, 60 - Ciutat Vella)
 • Claris Hotel & Spa GL (Pau Claris, 150 - Ciutat Vella)
 • Continental Palacete (Rambla Catalunya, 30 - Eixample)
 • Granados 83 (Enric Granados, 83 - Eixample)
 • Hotel España Ramblas (Carrer Sant Pau, 9-11 - Ciutat Vella)
 • Hotel Miramar Barcelona (Plaça Carlos Ibáñez, 3 - Sants-Montjuïc)
 • Le Méridien Barcelona (Rambla, 111 - Ciutat Vella)

Divendres, 25 de novembre

 • Duquesa Suites (Plaça de Correus, 5 - Ciutat Vella)
 • Iberostar Selection Paseo de Gracia (Plaça Catalunya, 10 - Eixample)
 • Mercer Hotel Barcelona (Lledó, 7 - Ciutat Vella)

Dissabte, 26 de novembre

 • Gran Hotel La Florida (Carretera de Vallvidrera al Tibidabo, 83-93 - Sarrià-Sant Gervasi)

Addicionalment, les Rutes pels Hotels Monument de Barcelona estaran disponibles també a Diskover, l'app catalana de descoberta del territori, que recupera els actius patrimonials del país en una plataforma capdavantera.