La Casa Hurtado és una d’aquelles finques modernistes de Barcelona que, en estar lluny del focus turístic pot passar desapercebuda, malgrat tenir secrets interessants per descobrir. Construïda per l’arquitecte Guillem Busquets entre 1904 i 1906 i situada a l'avinguda de Pedralbes 46-48, al districte de les Corts, va ser originalment la casa d’estiueig per a la família d’Antonio Hurtado, un argenter del carrer de la Portaferrissa que es va voler dotar d’un edifici aïllat envoltat de jardí com a finca de descans. Ara, l’Ajuntament de Barcelona destinarà l’immoble a equipament públic, destinant-lo a nova seu de la Fundació Victoria de los Ángeles a més d’espai de trobada i de treball per a l’Associació de Veïns i Veïnes de Pedralbes, entre altres usos.
Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona aquest diumenge, la Comissió de Govern ha aprovat inicialment el projecte de rehabilitació i adequació d’aquesta finca, que segons el regidor de les Corts, David Escudé, “és un edifici emblemàtic modernista del barri de Pedralbes que esdevindrà un equipament públic obert per a tots i tots els veïns i on la música estarà present en acollir la seu de la Fundació Victoria de los Ángeles”. “Recuperem una torre històrica que esdevindrà un espai central del barri de Pedralbes”, ha afegit Escudé, que també ha destacat el doble ús com a “espai de trobada per a la ciutadania i com a seu cultural”. Es preveu que les obres comencin a principis de 2026 amb un termini d’execució de 14 mesos -és a dir, podrien estar enllestides a mitjans de 2027- i compten amb un pressupost de 2,4 milions d’euros (IVA inclòs).
La Casa Hurtado és una torre de 403,29 m² que consta de planta baixa i dues plantes pis, i la seva coberta segueix la tradició constructiva catalana, ja que es tracta de terrats tancats per balustrades. Com a edifici modernista integra els oficis en l’arquitectura, tant en el tractament dels sostres com en els paviments, amb rajoles hidràuliques, així com en l’aplicació de la ceràmica, vidriada o no, el ferro forjat de les reixes dels balcons i els maons de les façanes. En aquest sentit, el projecte proposa actuar en la totalitat de la parcel·la i els espais exteriors adjacents amb la finalitat de recuperar la imatge original de la construcció.
Sales d'exposicions i concerts
Així, a les plantes baixes, les sales nobles originals es restauraran i serviran com a espai polivalent. Aquests espais podran funcionar com a sales d’exposició, o fins i tot albergar concerts o audicions de petit format. Com a suport d’aquest espai principal, es preveu un petit magatzem de producció que estarà connectat amb la sala. Pel que fa a la primera planta, les tres sales existents es restauraran i serviran com a espai d’exposició de material de la Fundació Victoria de los Ángeles per albergar petites exposicions temporals. Les dues estances restants d’aquesta planta estaran destinades, principalment, a l’Associació de Veïns i Veïnes del barri, una com sala de reunions, mentre que l’altra es preveu com un petit despatx per a ús intern.

Pel que fa a la segona planta, estarà destinada a sales d’assaig. En aquesta línia, les tres petites sales existents es restauraran i serviran, dues d’elles com a espai d’assaig de trios i quartets mentre que la més menuda estarà destinada a l’assaig individual o de duet. Es preveu que en dues de les sales s’hi instal·li un piano de paret. En aquesta planta també es preveu un camerino, on els músics es podran preparar per a les actuacions. Finalment, en aquesta planta existeix una sala a doble alçada amb vistes a la ciutat, que es reservarà per l’administració i arxiu de la Fundació. L’edifici disposa també d’un soterrani, des del qual es pot accedir per l’escala o l’ascensor. A part d’albergar un gran espai per a maquinària, en aquesta planta, s’hi ubicarà un magatzem general i una sala de neteja i vestuari per al personal.