Élite Taxi, l'associació més representativa del sector del taxi a Barcelona, ha convocat una marxa lenta per a dijous vinent a les 09:00 hores per protestar contra el retorn d'Uber a la ciutat, moviment que consideren "il·legal".

Tweet elit taxi vaga Uber

En una assemblea organitzada als voltants de l'estació de Sants, el sindicat ha anunciat que la marxa començarà a la Plaça Espanya, transcorrerà per Gran Via, passarà per la seu de la patronal Foment del Treball i acabarà davant el Parlament de Catalunya.

Petició als polítics

"Exigim a tots els partits polítics que es posicionin a favor del taxi i de les institucions", ha declarat el portaveu de l'associació, Tito Álvarez.

 

El portaveu d'Elit Taxi, Tito Álvarez / ACN

Uber, per la seva banda, indica que "el seu servei d'intermediació de taxis a Barcelona és completament legal, tal i com diu el decret 314/2016 de la Generalitat de Catalunya, que estableix clarament que per operar un servei amb taxímetre a Barcelona és necessària una notificació prèvia, i no una autorització de la AMB".

Per tant, asseguren que el 24 de novembre de 2020 ja van enviar la notificació prèvia a la AMB per "operar un servei d'intermediació de taxis a Barcelona" i van iniciar els tràmits per "operar amb la tarifa T3 de preu tancat".

La tornada d'Uber

Uber, que va deixar d'operar a Barcelona l'1 de febrer de 2019, el mateix dia que va entrar en vigor el decret de la Generalitat que obliga a precontractar els vehicles de lloguer amb conductor (VTC) amb una antelació de 15 minuts, ha reprès la seva activitat a la ciutat aquest dimarts de la mà de 350 taxistes.

El sindicat ha titllat de "traïdors" aquests companys i ha incitat a denunciar-los "tothom que els conegui". "Violar el règim tarifari comporta multes de 2.000 euros i la retirada de la llicència", ha afegit Álvarez.

De moment, Uber ofereix un servei de transport amb taxímetre, ja que espera que l'Institut Metropolità del Taxi (IMET) l'autoritzi a aplicar la tarifa T3, de preu tancat per carrera, segons han explicat a Efe fonts de l'empresa. El sindicat ha donat 24 hores a l'IMET perquè es posicioni.

"A nosaltres ens és igual com entrin a la ciutat. Si Uber opera a Barcelona hi haurà guerra i no pararà", ha conclòs Álvarez.

Per la seva banda, el director d'Uber a Espanya, Juan Galiardo, explica en un comunicat que, "després de diversos mesos de treball amb les principals associacions del sector i les administracions públiques, per fi tornem a Barcelona".

"I ho fem -afegeix- no solament integrant el taxi, sinó també als serveis de Social Car i del transport públic de Barcelona en la nostra aplicació. Avui posem la nostra plataforma al servei dels barcelonins perquè, cada dia, tinguin més alternatives per deixar el seu cotxe a casa”.

 

Foto principal: Vaga de taxistes en Barcelona / Sergi Alcàzar