El cim del Turó de la Rovira de Barcelona, coronat per les restes de les bateries antiaèries instal·lades durant la Guerra Civil, tindrà una tanca perimetral per evitar l’accés nocturn als coneguts popularment com a ‘búnquers del Carmel’ -que ni són búnquers, ni són al turó del Carmel-, segons que ha confirmat aquest dilluns l’Ajuntament de Barcelona, que ha anunciat l’inici de les obres per a la setmana vinent. Segons ha avançat el programa Planta Baixa de TV3, l’ajuntament té previst posar en marxa aquesta mesura en pocs dies, amb un termini previst de sis mesos per a finalitzar-la.

Es tracta d’una proposta que ja estava sobre la taula des de fa unes setmanes, amb el propòsit de posar punt final a les festes i ‘botellons’ que tenen lloc pràcticament cada nit, però que no compta amb el suport unànime dels veïns, que aviat veuran com l’entorn quedarà perimetrat per una tanca de dos metres d’alçada que només deixarà un corredor de dos metres per a l’accés dels mateixos residents i que es podrà tancar a la nit.

Veïns a favor i en contra

De fet, alguns dels veïns accepten que el tancament reduiria sensiblement els problemes de soroll i incivisme recurrents, però una altra part de residents, aglutinats al voltant de la Plataforma Dignitat Tres Turons, considera que tancar la zona no és la solució als problemes.

En declaracions a TV3, el portaveu de la plataforma, Fran Bernal, ha assegurat que perimetrar l’entorn de les bateries antiaèries només servirà per “desplaçar el problema a altres llocs del Turó de la Rovira”, però no posarà fi al procés de “turistificació” d'aquesta zona del districte d'Horta-Guinardó.

turo rovira bunquers carmel bateria antiaerea foto jordi palmer (1)

Carrer Marià Lavèrnia, principal ruta d'accés a les bateries antiaèries / Jordi Palmer

“Ningú es planteja tancar la plaça Reial”, ha afegit Bernal, que considera que al cim del turó cal aplicar les mateixes mesures de contenció que en altres punts de la ciutat. Aquesta plataforma, contrària al tancament, ja ha anunciat la convocatòria d’una assemblea de veïns per mostrar la seva oposició al projecte.

Les millors vistes de Barcelona

L’emplaçament de les antigues bateries antiaèries s’han conservat parcialment degut al fet que durant molt de temps va estar ocupat per un veïnat de barraques conegut com el ‘barri dels canons’. Un cop desaparegudes les barraques a la dècada dels noranta del segle vint, el cim del Turó de la Rovira s’ha anat convertint en un mirador que ofereix les millors vistes de Barcelona, gràcies al seu radi de 360 graus i la proximitat a la ciutat.

turo rovira bateria antiaerea bunquers carmel jordi palmer (2)

Barcelona, als peus del Turó de la Rovira / Jordi Palmer

Aquest fet l’ha convertit al llarg del temps en punt de trobada per gaudir de les vistes, les restes històriques, la posta de sol i, finalment, la possibilitat de fer festes en un entorn prou allunyat dels nuclis urbans. Amb tot, al mateix turó hi viuen unes desenes de veïns, que pateixen sistemàticament el pas de tota la gent que puja i baixa d’un espai convertit actualment en reclam turístic.

 

Imatge principal: Les restes de les bateries antiaèries, convertides en reclam turístic / Jordi Palmer