El cim del Tibidabo, el punt més alt de la serra de Collserola, marca una altura de 516,2 metres sobre el nivell del mar. Només dues construccions humanes superen aquesta altura a Barcelona, i totes dues són també en aquest cim. La més alta de totes, el Temple Expiatori del Sagrat Cor de Jesús, s’eleva fins a 575 metres, però la part més alta, on hi ha una monumental estàtua del Crist Redemptor amb els braços oberts, és inaccessible. La segona, en canvi, no només és accessible (previ pagament), sinó que és tota una atracció, la popular Talaia del Parc del Tibidabo, que permet unes vistes inigualables sobre la ciutat a 551 metres sobre el nivell del mar i que, tal dia com avui, fa cent anys de la seva inauguració.

Un 18 de desembre, però del 1921, la Talaia va fer el seu viatge inaugural, oferint per primer cop una vista pràcticament a vol d’ocell des del punt més elevat possible en aquell moment, quan el temple encara no estava culminat.

Convertida en una de les atraccions més icòniques del Parc d’Atraccions del Tibidabo i una de les més longeves de l’Estat espanyol, la talaia va entrar a formar part del conjunt d’atraccions vint anys després que el doctor Salvador Andreu fundés el parc, l’any 1901, fet que es va commemorar el passat novembre, i des d’aleshores ha realitzat 2,5 milions de viatges, amb més de 10 milions de persones que han pogut gaudir de les seves impressionants vistes sobre la ciutat de Barcelona. 

atalaya talaia tibidabo foto tibidabo

La Talaia poc després de la seva inauguració / Parc del Tibidabo

Va ser el mateix doctor Andreu qui el 1921 va tenir la idea de construir una gran estructura metàl·lica batejada com la Talaia, un braç de 50 metres culminat en dues cistelles -actualment, una de groga i una de vermella- amb capacitat per a sis persones cada una, que pugen i baixen gràcies a un engranatge i que ofereixen a l’usuari un incomparable balcó sobre la ciutat, el mar i, en alguna ocasió, fins i tot vistes sobre Mallorca.

Festa amb Gegants

Per celebrar-ho, aquest dissabte el Parc del Tibidabo acull una festa amb la participació d’un dels elements de la cultura popular catalana que més sintonia pot tenir amb la Talaia, els gegants. Setze gegants pertanyents a set colles de l’Agrupació Gegantera de Catalunya participaran d’un acte que comptarà amb la presència del cinquè tinent d’alcaldia i president del Parc d’Atraccions del Tibidabo, Albert Batlle, i la directora del parc, Rosa Ortíz.

atalaya talaia tibidabo foto PMR Maeyaert

La Talaia es retalla al cim del Tibidabo / PMR Maeyaert

A més, amb motiu de l'aniversari de l'atracció, el parc convida a visitar el parc a totes les parelles formades per àvia/avi i netes/nets que es presentin a les taquilles del Parc al llarg d’aquest cap de setmana del 18 i 19 de desembre de manera conjunta.

 

Imatge principal: La cistella groga de la Talaia, amb el mar al fons / Parc del Tibidabo