Amb l’arribada del 2023 l’abonament multiviatge T-Casual perdrà el descompte que ha tingut des del mes de setembre i es tornarà a vendre al seu preu normal, és a dir, 11,35 euros en comptes dels 7,95 que ha costat els darrers mesos, ja que tenia una bonificació del 30%. Així ho ha confirmat aquest dimecres a la tarda l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), que per mitjà d’un comunicat ha assenyalat que amb l’arribada de l’any nou només es bonificaran la T-Usual i la T-Jove, que mantindran la rebaixa del 50% vigent des del setembre. Es resol així el dubte de si la T-Casual perdria la rebaixa o l’augmentaria fins al 50% després que el paquet de mesures anticrisi del govern espanyol hagi condicionat la rebaixa al fet que l’ATM aporti un 20% de la bonificació.

tarifes atm 2023

Tot i que a principis de la setmana passada l’ATM va informar de la seva intenció de mantenir la bonificació del 30% de la T-Casual gràcies a l’aportació del govern espanyol, els nous condicionants imposats per l’executiu de Pedro Sánchez, que obliga l’administració local —en el cas de Barcelona i la seva àrea, l’ATM— a garantir una aportació del 20% per arribar al descompte del 50%, ja van posar en dubte que es pogués mantenir la T-Casual amb un descompte del 30%. Les opcions sobre la taula, doncs, només podien ser o bé augmentar el descompte o bé eliminar-lo. Finalment ha guanyat aquesta segona opció.

Com queden les tarifes?

Després d’aquest canvi que afecta únicament la T-Casual, les tarifes de transport públic per a Barcelona i la seva àrea, és a dir, TMB, FGC, Tram i altres operadors que formen part del sistema, queden així:

  • Bitllet individual: No té cap bonificació, però la tarifa queda congelada i es manté en 2,40 euros
  • T-Usual: Bonificada al 50%, el preu per 1 zona és de 20 euros
  • T-Jove: Bonificada al 50%, el preu per 1 zona és de 40 euros
  • T-Casual: No té cap bonificació, el preu per 1 zona és d’11,35 euros
  • T-4: Bonificada al 50% i vàlida només l’àrea Metropolitana de Barcelona, el preu és de 2 euros.
  • També es bonifiquen al 50% altres títols com la T-70/90 FM/FN (31,75 euros per 1 zona) i la T-70/90 FM/FN Especial (19,90 euros per 1 zona).

Canvis també en la caducitat

Pel que fa a la caducitat, l’ATM ha informat que tots els títols adquirits el 2022 tindran validesa fins al 31 de desembre de 2023, a excepció de la T-Casual, que manté la data de caducitat el 15 de gener de 2023, tal com s’havia anunciat prèviament. La resta de títols adquirits el 2022 es podran validar fins al 31 de desembre de 2023. En el cas de la T-Verda i la T-16 mantindran la data de caducitat pròpia de cada títol. A més, atès que els títols adquirits el 2022 es poden utilitzar normalment durant el primer semestre de 2023 no se n’efectuaran bescanvis. En el cas del títol T-Casual es podran bescanviar els títols no estrenats per títols del mateix tipus, abonant si s’escau la diferència de preu que correspongui. Aquests bescanvis es podran fer fins al 31 de març de 2023.

Finalment, l’ATM ha recordat que s’ha aprovat ampliar cinc anys la validesa de la targeta T-Jove, per tant, fins a la data que es compleixen 30 anys (actualment és per a menors de 25 anys). Aquesta mesura s’activarà quan s’hagin resolt les qüestions tècniques, operatives i administratives corresponents. Se n’anunciarà oportunament la data d’entrada en vigor.