Un arbre molt comú als carrers de Barcelona és el taronger agre o amarg, que a diferència del taronger dolç, dona fruits no recomanables per al consum humà. No almenys en estat natural, però sí que serveix per a fer melmelada, i des de fa uns anys que a la capital de Catalunya s’aprofiten aquests fruits, que altrament acaben per caure a la via pública, per elaborar-ne. El col·lectiu Espigoladors ja ha convocat l’espigolada 2024, la campanya de recollida d’aquests fruits, que tindrà lloc entre els dies 2 al 5 de febrer, que per tercer any consecutiu organitzarà la recollida de taronges als districtes de Gràcia, les Corts, Sant Martí, Ciutat Vella i Sant Andreu i, per primera vegada, al districte de l’Eixample

Segons ha donat a conèixer el mateix col·lectiu, l’espigolada es durà a terme gràcies a voluntaris, molts d’ells veïns i veïnes o membres d’entitats socials dels districtes, que participaran en les respectives espigolades, coordinats per Espigoladors. Les taronges recollides, prèviament analitzades per l’Agència de Salut Pública, seran processades i transformades a l’obrador social es im-perfect® per elaborar una melmelada batejada amb el nom de ‘La Marga’, que serà distribuïda per entitats socials de cadascun dels districtes a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària, risc d’exclusió social, o altres situacions de risc. 

Sol·liciten voluntaris

Per participar en les espigolades cal inscriure’s com a voluntari. Les inscripcions es van obrir el 15 de gener i estaran disponibles fins al divendres 2 de febrer, limitades fins a completar els grups (60 persones voluntàries a cada districte). Les espigolades estan previstes per als dies 2 de febrer al districte de Sant Andreu, el 3 de febrer als de Ciutat Vella i Sant Martí i el dia 4 a Gràcia, mentre que en el cas dels districtes de les Corts i l’Eixample no hi ha previst formulari d’inscripció, ja que l’activitat es durà a terme amb centres educatius del districte. 

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen places, parcs i carrers de la ciutat. El districte amb més tarongers de taronja amarga és Sant Andreu, amb un 35% del total de la ciutat, i aquí és on es va iniciar el projecte el 2021. Des de l’Ajuntament de Barcelona i amb l’impuls de Parcs i Jardins, es desenvolupa aquesta iniciativa a sis districtes de la ciutat amb l’objectiu de promoure l’aprofitament dels aliments, amb iniciatives d’economia circular i verda que fomenten la participació ciutadana per avançar cap a un model de ciutat més justa i sostenible. L’objectiu és que les taronges amargues de la ciutat deixin de ser residus per donar-los una segona vida: es recullen amb les entitats i el veïnat, i es converteixen en melmelada de taronja amarga.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!