La proposta que va llançar la setmana passada el Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, d’habilitar espais per fer-hi ‘botellons’ però evitant que es converteixin en ‘botellòdroms’, es va convertir en un malabarisme de difícil comprensió que va provocar tot de reaccions contràries, tant des del mateix govern municipal -Collboni la va titllar d’”ocurrència”- com de l’oposició -Artadi va mostrar la seva “incredulitat”-, com el sector de l’oci nocturn -la patronal de l'oci nocturn Fecalon ho va qualificar "d'oci 'low cost' de mala qualitat". Amb tot, Bondia ha mantingut la seva proposta i ha considerat “manca de respecte” les crítiques rebudes.

Aquest dilluns, el Síndic de Greuges barceloní ha reafirmat la seva proposta d'habilitar espais per fer ‘botellón’ a la ciutat i ha assenyalat que li sembla una “falta de respecte institucional” titllar-la d'ocurrència o despropòsit, i ha demanat als polítics que l'han criticat que no desacreditin la sindicatura. "No ens penedim de res del que hem dit, hem dit que hauríem de fomentar una conveniència entre el dret a l'oci i el dret al descans i hem proposat moltes alternatives", ha afegit, i ha recordat que després de conèixer la proposta, el conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, va assegurar que malgrat que encara no l'havia llegida creia que cal anar per aquest camí.

Bondia també ha insistit que mai no han dit que fomentessin els ‘botellons’, sinó que han fet propostes per poder gestionar-los, sobretot tenint en compte la convivència veïnal, segons ell. "La idea era eradicar i prendre mesures preventives per evitar els riscos perquè entenem que és un risc consumir alcohol de manera desmesurada i per això proposàvem el tema que hi hagués institucions dins aquests espais que poguessin advertir dels riscos, fer pedagogia", ha argumentat. 

Punts lila, espais antiracistes i serveis d'informació en drogues

Bondia va fer aquesta proposta després d'haver analitzat el fenomen del ‘botellón’. Segons la sindicatura, caldria habilitar espais que haurien de comptar amb tots els serveis necessaris per a un oci nocturn amb estàndards de "seguretat, informació i confiança". Això es tradueix, com recull l'estudi presentat per la mateixa Sindicatura, en l'accés ràpid a serveis sanitaris; punts lila, espais antiracistes i serveis d'informació en drogues; lavabos públics; sistemes de recollida de brossa; abonaments o descomptes per l'ús del taxi compartit i un accés fàcil al transport públic, però tot plegat evitant la qualificació de ‘botellòdrom’, un extrem de difícil comprensió.