La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha obert una actuació d’ofici que té l’objectiu de conèixer els mecanismes per tal de garantir la igualtat de tracte i prevenir les situacions de discriminació i assetjament en l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona, que compta amb un Pla Intern d’Igualtat des de l’any 2019, arran de dos casos d’assetjament. L’inici d’aquest interès del Síndic de Greuges, David Bondia, rau en les situacions viscudes per dues treballadores de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, que van ser considerades per sentència judicial -sentència 17, no ferma, del jutjat social número 3 de desembre de 2020-, com víctimes d’assetjament laboral per raó de sexe. Arran d’aquestes conductes denunciades per les dones treballadores, Parcs i Jardins va intervenir per detectar situacions que propiciaven la desigualtat i la discriminació.

L'any 2019 l'Institut Municipal de Parcs i Jardins va elaborar el Pla Intern d’Igualtat 2019-2022, document que té els propòsits d’establir les línies d’actuació per la igualtat efectiva entre dones i homes, i donar resposta a les desigualtats i discriminacions detectades.

L’actuació de la Sindicatura

Dos anys després de la implementació d’aquest Pla intern d’Igualtat a Parcs i Jardins, la Sindicatura de Greuges de Barcelona vol saber quina és la situació actual en aquest organisme municipal pel que fa a la desigualtat i la discriminació per raons de sexe, així com identificar quines accions s’han dut a terme per a la prevenció de situacions d’assetjament. El síndic Bondia ha afegit que també preguntarà per l’abordatge i el tractament concret de les situacions sentenciades i denunciades per dues dones treballadores.

David Bondia Sindico de agravios Barcelona - Sergi Alcàzar

David Bondia, Síndic de Greuges de Barcelona / Sergi Alcàzar

L’article 23 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea consagra la igualtat entre homes i dones, havent-se de garantir en tots els àmbits. En el mateix sentit, l’article XIV de la Carta Europea de Drets Humans a la Ciutat, relatiu al Dret al Treball, estableix el compromís de les ciutats signatàries a desenvolupar, en col·laboració amb les altres institucions públiques i les empreses, mecanismes per garantir la igualtat de tots i totes davant el treball, per impedir qualsevol mena de discriminació per motius de sexe, nacionalitat, edat, orientació sexual, o discapacitat.

Indemnització de 15.000 euros

Respecte al cas d’assetjament, la sentència va fixar una indemnització de 15.000 euros a les dues treballadores per ser víctimes d'assetjament per raó de sexe per part del seu encarregat, el qual s'aprofitava de la seva situació de poder sobre les seves treballadores per assetjar-les i fer comentaris completament fora de lloc. De fet, en algunes ocasions, els demanava si les podia acompanyar a canviar-se la roba per poder-les veure despullades.

 

Imatge principal: Seu de Parcs i Jardins / Google Maps