Els sindicats CCOO i UGT dels treballadors del servei de neteja de grafitis de l'Ajuntament de Barcelona han convocat vaga el pròxim dimecres 1 de febrer. "Després de diverses assemblees fetes amb la plantilla i més d’un any de negociació del conveni col·lectiu, ens trobem en un atzucac, amb les negociacions encallades i sense avenços", han assegurat des dels sindicats. Així mateix, han explicat que fa molt temps que plantegen a l'empresa concessionària del servei, FCC, les reivindicacions que els motiven a fer aquesta vaga, però que no han rebut "resposta o solució". "Hem traslladat repetidament a l’empresa la necessitat de poder assolir un acord per tal de renovar el conveni col·lectiu", han detallat en un comunicat. CCOO i UGT assenyalen que el conveni va finalitzar la seva vigència el 31 de desembre 2020 i que des d'aleshores es troben "amb el salari congelat i sense poder afrontar les necessitats socials i salarials de la plantilla, que, amb una situació d'inflació desbocada, veu erosionat el seu poder adquisitiu".

Des dels sindicats del servei de neteja de grafitis exposen que la convocatòria d'aturada és una manera de reivindicar "la visualització i reconeixement social dels treballs de neteja de grafitis", però també de la resta de serveis de sanejament urbà de la ciutat de Barcelona. "L’empresa concessionària del servei FCC es nega a escoltar les reivindicacions de la plantilla i a asseure's a negociar amb voluntat real d’assolir un acord i només es dedica a dilatar les negociacions", han assegurat. Una actitud que, segons CCOO i UGT, FCC ha mantingut "des del principi de les negociacions" amb una "manca de voluntat". Els sindicats també han lamentat que en la darrera reunió l’empresa hagi "rebutjat altre cop totes les propostes de la part social".

Vandalisme a Barcelona

El servei de neteja de pintades de la via pública de Barcelona compta amb un total de 26 equips de dues persones amb furgonetes hidronetejadores, de dilluns a dissabte, i amb 5 equips els diumenges, en torns de matí i tarda, segons informa l'Ajuntament en la seva pàgina web. La principal línia d’actuació d'aquests equips es fa sobre pintades en parets d’edificis, voreres i calçada. Precisament, el vandalisme contra el patrimoni històric de Barcelona és una de les grans preocupacions per als veïns de la capital catalana, després que en els darrers temps hagi arribat a uns nivells força elevats.

Una de les zones on més s'acumulen aquestes mostres de degradació del patrimoni és al districte de Ciutat Vella. Tal com va mostrar elNacional.cat mesos enrere, només cal passejar per diversos punts del centre de Barcelona per constatar que és necessari dignificar i treballar per mantenir el patrimoni històric, amb exemples com el Baluard de Migdia, la plaça de la Vila de Madrid, la muralla romana de la plaça Berenguer, el Call, el Moll de la Fusta o les façanes de les esglésies de Santa Maria del Pi i Santa Maria del MarLa Guàrdia Urbana de Barcelona ja va posar en marxa el passat setembre una campanya de cinc dies contra els grafitis no autoritzats, emmarcada en un nou pla de corresponsabilitat amb la ciutadania per millorar la convivència.