L’actual Sant Jordi Club, l’espai adjacent al Palau Sant Jordi, s’ha convertit en un espai referent dels espectacles de format mitjà, principalment concerts de música, en l’espai de l’anella olímpica de Montjuïc, però després de més de trenta anys d’història, l'Ajuntament de Barcelona considera que ha arribat el moment de renovar aquest espai, amb una transformació que s’inclou en les grans accions proposades pel consistori a Montjuïc anunciades per l’alcalde, Jaume Collboni, a principis d’any. Els plans de l’Ajuntament impliquen transformar aquest espai per passar de la capacitat actual, de 3.500 persones, fins a 9.000, amb un format “d’aforament flexible”, segons ha anunciat aquest dilluns al matí la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet.
De fet, l’Ajuntament de Barcelona vol aconseguir transformar aquest espai per mitjà d’un concurs d’arquitectura internacional que es llançarà en les properes setmanes, partint de la base que el Sant Jordi Club necessita “convertir-se en un escenari únic i amb la màxima qualitat tècnica per a espectacles en viu de format mitjà”. Si l’actual sala té una pista de 2.976 m², es preveu que en la seva totalitat, el futur Sant Jordi Club tingui una superfície de 16.500 m², que creixerien en direcció cap a l’actual zona d’aparcament. Pel que fa a l’edifici actual, serà el resultat del concurs arquitectònic el que decidirà si cal enderrocar l’equipament o bé aprofitar-lo tot transformant-lo.



Bonet, que ha qualificat aquesta obra com “el tret de sortida a la transformació de l’Anella Olímpica”, amb l’objectiu que “Barcelona continuï sent referent internacional en cites esportives i grans esdeveniments” i ha expressat la voluntat que les obres es puguin començar a efectuar el 2027 amb la idea de tenir les obres enllestides el 2029. Durant aquest període no es podran efectuar concerts al Sant Jordi Club. La inversió prevista és de 70 milions d’euros, que es pagaran, segons ha indicat Bonet, “amb recursos propis de BSM”.
Aforament flexible
El futur Sant Jordi Club tindrà un aforament màxim de 9.000 persones, però de cara a la celebració d’esdeveniments culturals, preferentment concerts, es treballa amb una proposta “d’aforament flexible”, és a dir, que permeti actes amb l’aforament actual i també amb el màxim previst: “Que hi hagi dos formats amb sala plena que admeti 3000 o 9000 persones”. Ara seran les propostes que es puguin presentar al concurs les que definiran com serà el nou Sant Jordi Club: “A partir de les propostes que entrin i a partir de la selecció de la proposta més encertada fruit del concurs veurem en que consisteix la transformació”, ha assenyalat l’arquitecta municipal Maria Buhigas.