La posada en marxa de la campanya informativa que donarà pas a l’octubre a la implementació de la segona fase del sistema de recollida de residus porta a porta del barri de Sant Andreu ha tornat a activar els veïns d’aquest barri barceloní, que de fa mesos que clamen contra aquesta manera de recollir les escombraries que genera més brutícia que neteja.

Quatre mesos després de la gran manifestació de protesta que ja va deixar clar que bona part del veïnat no combrega amb un sistema que els obliga a donar les seves dades i que permet que l’administració controli les seves deixalles a base de bosses amb xips, aproximadament mig miler de veïns han sortit al carrer per tornar a mostrar la seva oposició.

Manifestación Sant Andreu contra el Porta a Porta / Montse Giralt

Els veïns han tallat el passeig Torras i Bages davant la plaça Orfila / Montse Giralt

En aquesta ocasió, a més s’ha tallat el trànsit al passeig de Torres i Bages davant la plaça Orfila i en un escenari dos representants dels veïns han insistit en el seu rebuig a la manera de reciclar escombraries que ha imposat el consistori. Entre crits de ‘Colau dimissió’ i ‘Fora el porta a porta’, en Josep i la Cristina, aquesta última en representació de l’Associació de Veïns Sant Andreu Sud, han recordat que “quatre mesos després tornem a ser aquí perquè som al mateix punt que llavors” i han insistit davant el veïnat que “els representants polítics treballen per nosaltres”.

Turisme d'escombraries

A l’acte s’han repartit fulls informatius que recomanen als veïns practicar el “turisme d'escombraries”, és a dir, buscar “barris contigus, o zones on encara hi hagi contenidors” per dipositar els residus.

Així mateix, i a partir del testimoni de dos veïns, l’Omar de la primera fase i l’Imma de la segona, s’ha recordat que practicar la insubmissió al porta a porta no comporta conseqüències i s’ha animat a la gent congregada a no fer cas a les amenaces. “No us passarà res per no signar”, ha recordat l’Omar, que es manté ferm en la seva decisió de no claudicar davant les amenaces que ha rebut de l’ajuntament per no acatar les ordres de reciclatge.

MANIFESTACIÓN PORTA A PORTA SANT ANDREU - Montse Giralt

Concentració contra el porta a porta / Montse Giralt

També hi ha hagut queixes pels sistemes de control que vol aplicar el consistori, tot recordant que “el xip ens controla” i que hi ha “veïns que reben trucades per reeducar-los”.

Crítiques a Colau i Badia

Durant la concentració s’han succeït les crítiques contra Colau i contra Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, com els principals responsables del controvertit sistema. En l’acte s’han deixat veure les regidores de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona Elsa Artadi i Francina Vila.

MANIFESTACIÓN PORTA A PORTA SANT ANDREU - Montse Giralt

Un detall de la concentració / Montse Giralt

Durant la mobilització s'ha proferit un sonor aplaudiment pels treballadors de neteja, en considerar que no són els culpables d'un sistema que els ve imposat des de dalt.

 

Imatge principal: Mig miler de manifestants han clamat contra el porta a porta / Montse Giralt